Hallituskriisi somessa: Twitter-eliittiä puhutti valinnanvapaus

14.11.2015 klo 07:46 Politiikka Samuli Rissanen

Some-eliitti näyttää tavoittaneen suuret massat, etenkin yhteisöpalvelu Twitterissä kuumana käyneessä, hallituskriisin aikaisessa viestittelyssä.

Viime viikonloppuna akuutissa vaiheeessa ollut hallituskriisiin viitattiin tiivisti myös sosiaalisessa mediassa.

Vain alle prosentti Twitter-keskustelijoista saavutti yli puolet potentiaalisesta yleisöstä.

Mediaseurannan ja markkinatiedon asiantuntijayritys M-Brain tutki viime viikonlopun hallituskriisin tiimoilta sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua.

Seurattavia kanavia olivat Twitter ja Instagram, aihetunnisteina ”sote” ja ”hallituskriisi”. Seuranta-ajanjaksona oli 4.–10.11.

Mielipiteitä vaihdettiin odotetusti lähinnä Twitterissä, jonne tehdyt päivitykset muodostivat 98 prosenttia kokonaisjulkisuudesta. Instagramin osuus oli 2 prosenttia.

Yli puolet keskustelusta ajoittui perjantain ja lauantain väliselle ajalle. Hiljaisemman sunnuntain jälkeen sote- ja hallituskriisidebatti vilkastui vielä maanantaina.

Aihetunnisteita ”sote” ja ”hallituskriisi” käyttäen twiitattiin kaiken kaikkiaan noin 3 600 Twitter-tililtä yhteensä noin 7 700 twiittiä.

Keskeiset mielipidevaikuttajat hallitsivat aiheen käsittelyä Twitterissä. Vain alle prosentti Twitter-keskustelijoista saavutti yli puolet potentiaalisesta yleisöstä.

35 keskeisen mielipidevaikuttajan Twitter-seuraajien yhteenlaskettu lukumäärä oli 55 prosenttia kaikkien keskusteluun osallistuneiden yhteenlasketusta seuraajalukumäärästä.

Yksittäisistä teemoista twitter-eliittiä puhututti eniten valinnanvapaus. Tutkimuksen otokseen kuuluneista mielipidevaikuttajista valtaosa piti valinnanvapautta myönteisenä asiana.

Twitter-kommentoijat huomioivat myös hallituksen sote-päätöksen positiiviset vaikutukset yksityissektorin toimijoille.

Isot mediat kuten Huomenta Suomi, Yle Uutiset, MTV Uutiset ja Helsingin Sanomat osallistuivat sote-keskusteluun myös Instagramissa. Poliittisista toimijoista Instagramiin ovat löytäneet tiensä Kansallinen Kokoomus ja Vasemmistoliitto.

 

Ylös