”Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely” johtaa vallan keskittymiseen

13.11.2015 klo 10:27 Politiikka Samuli Rissanen

Euroopan kristillinen poliittinen liike, ECPM, kritisoi voimakkaasti EU-instituutioiden viiden puheenjohtajan raporttia Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistelystä. ECPM:n puheenjohtaja, Kristillisdemokraattien Peter Östman pitää raportin sisältöä vallan keskittämisenä.

Viiden keskeisen EU-istituution puheenjohtajien raportti ”Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely” on aiheuttanut suurta huolta useissa kansallisissa parlamenteissa, hallituksissa ja EU-jäsenmaiden kansalaisten keskuudessa.

– Poliittisen debatin siirtäminen teknokraattiselle, epädemokraattiselle elimelle, jota kansalaiset eivät ole vaaleilla suoraan valinneet, ei ole hyväksyttävää.

Viiden puheenjohtajan raportissa toivotaan muun muassa, että euroryhmän puheenjohtajuudesta tulisi kokoaikainen toimi ja puheenjohtaja olisi ”yhteistä rahaa koskevien intressien edustaja euroalueella ja sen ulkopuolella”.

Euroopan kristillinen poliittinen liike (ECPM) kritisoi puheenjohtajien raporttia. ECPM:n suomalainen puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman pitää sitä vallan keskittämisenä. ECPM on lähettänyt asiasta kirjeen Euroopan päättäjille.

– Vastustamme euroryhmän puheenjohtajuuden laajentamista, sillä emme usko Euroopan tarvitsevan lisää vallan keskittämistä, Östman sanoo.

Hänen mielestään viiden puheenjohtajan raportti lisää ylhäältä asettua sääntelyä.

– Innovaatiot ja yrittäjyys syntyvät paikallisesti, eivät teknokraattisissa instituutioissa, Östman sanoo.

Komission asettaman Euroopan finanssipoliittiselle komitean tehtävät puuttuisivat myös kansalliseen budjettikeskusteluun.

Östmanin mukaan taloudenhoidon ja budjetin linjan määrittely on poliittinen debatti, joka kuuluu kansalliselle tasolle.

– Tämän poliittisen debatin siirtäminen teknokraattiselle, epädemokraattiselle elimelle, jota kansalaiset eivät ole vaaleilla suoraan valinneet, ei ole hyväksyttävää.

ECPM arvostelee myös uusien kansallisten kilpailukykyviranomaisten perustamista. Uusien viranomaisten toimia koordinoisi Euroopan komissio, jolle kilpailukykyviranomaiset raportoisivat.

– Tällä tavoin Euroopan komissiolla olisi täysi valta koko läpinäkymättömään prosessiin. Ehdotetut toimet johtavat kansallisten parlamenttien budjettivallan kaventumiseen, Östman arvioi.

Östmanin mielestä lähentymisprosessista on käytävä perusteellinen keskustelu kansallisissa parlamenteissa ennen kuin prosessin seuraavia askelia otetaan.

– Ensimmäinen vaihe on kuitenkin jo käynnistetty ja siinä esitetään uusia teknokraattisia instituutioita. Seuraavassa vaiheessa esitetään perussopimusten muuttamisesta sekä EU:n instituutioiden toimenkuvien ja oikeuksien laajentamisesta, Östman huomauttaa.

Euroopan komission puheenjohtajan, euromaiden huippukokouksen puheenjohtajan, euroryhmän puheenjohtajan, Euroopan keskuspankin puheenjohtajan sekä Euroopan parlamentin puhemiehen yhteinen raportti julkaistiin kesäkuussa.

Perustavoitteena on käynnistää unionissa uusi lähentymisprosessi talouspolitiikan, rahapolitiikan, verotuksen ja politiikan alueilla.

Pari viikkoa sitten komissio antoi raporttia noudattavan tiedonannon, jossa se kertoi, miten puheenjohtajien esityksiä aiotaan toteuttaa.

 

Ylös