Keuruu, Nurmes, Lieksa, Vilppula, Ähtäri-moni paikkakunta jää ilman junayhteyttä

17.11.2015 klo 15:20 Politiikka Samuli Rissanen

Liikenneyhteyksien heikkeneminen rapauttaa Kristillisdemokraattien mielestä maakuntien edellytyksiä houkutella investointeja, työvoimaa, opiskelijoita ja matkailijoita.

Kristillisdemokraatit yhtyivät opposition välikysymykseen hallituksen liikennepolitiikasta. Hallituksen ilmoitus haja-asutusalueiden junavuorojen lakkauttamista tuli alkusyksystä täytenä yllätyksenä.

– Huonosti toteutettu kilpailutus tuo alalle pahimmillaan kermankuorijat ruuhka-Suomen kannattaville reiteille ja harvaan asuttu maaseutu menettää vähäisetkin liikennepalvelunsa

Välikysymyksessä oppositio vaatikin tänään vastausta siihen, miten hallitus varmistaa kansalaisten yhdenvertaisuuden ja asianmukaiset julkiset liikenneyhteydet koko maassa.

Hallituksen päätös vähentää raideliikenteen ostopalveluliikennettä on Kristillisdemokraattien mielestä lyhytnäköistä politiikkaa ja turhaa hätäilyä.

– Esimerkiksi Keuruu, Nurmes, Lieksa, Vilppula, Ähtäri, Siuntio ja moni muu paikkakunta jää kokonaan ilman junayhteyttä, Kristillisdemokraattien puheenvuoron tämänpäiväisessä välikysymyskeskustelussa pitänyt KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Hän arvioi, että junayhteyksien heikentäminen vaikeuttaa ihmisten liikkumista erityisesti syrjäseudulla.

Kristillisdemokraattien mielestä raideliikenteen avaaminen kilpailulle ei itsessään ole pahasta, mutta se pitää tehdä hallitusti ja siten, että varmistetaan kattavat palvelut koko maahan.

– Kilpailun avaamisen kiirehtiminen on turhaa tilanteessa, jossa EU:n neljäs rautatiepaketti on kuitenkin vielä keskeneräinen.

– Huonosti toteutettu kilpailutus tuo alalle pahimmillaan kermankuorijat ruuhka-Suomen kannattaville reiteille ja harvaan asuttu maaseutu menettää vähäisetkin liikennepalvelunsa, Essayah muistuttaa.

Samaan aikaan lentoasemaverkon supistaminen on ollut usein esillä. Monet maakuntien kasvukeskukset ovat vaarassa jäädä ilman elinkeinoelämän tarvitsemia yhteyksiä.

Kristillisdemokraattien mielestä myös maakuntakenttien elinvoimasta on huolehdittava. Helsinki-Vantaan lentoasema tarvitsee toimivaa syöttöliikennettä myös kotimaassa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomi nousee vain työnteolla. Ryhmä kuitenkin muistuttaa hallitusta siitä, ettei kaikki kehitys tapahdu pääkaupungissa. Monet uudet työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin maakunnissa.

– Panostukset esimerkiksi biotalouteen eivät ole kannattavia ilman kunnollisia ja luotettavia liikenneyhteyksiä. Lyhytnäköiset säästöpäätökset, jotka vievät mennessään kasvun edellytykset, eivät ole järkevää politiikkaa, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien mielestä Suomessa ei kannata luopua edellisen hallitus linjauksesta, jonka mukaan ”Suomen aluerakennetta kehitetään monikeskuksisena ja verkottuvana sekä hyviin liikenneyhteyksiin perustuvana kokonaisuutena.”

Ylös