”Suomessa paljon puhetta, vähän villoja”

21.11.2015 klo 08:11 Politiikka Esa Erävalo

– Tämä on vasta kolmas vuosi, kun olemme arvioineet jäsenmaiden budjettisuunnitelmat, muistutti Taneli Lahti torstaina komission Suomen edustuston tilaisuudessa. Näin nuorta on komission tekemä talouspolitiikan koordinaatio.

Taneli Lahti on eurosta ja sosiaalisesta vuoropuhelusta vastaavan komissaari Valdis Dombrovskisin kabinettipäällikkö. Viime kaudella hän työskenteli komissaari Olli Rehnin kabinetissa.

Budjettien koordinaatioon suostuttiin laman oloissa, kun euro oli vaakalaudalla. Nyt on Taneli Lahden mukaan saatu tuloksia.

– Ne jäsenmaat, jotka ovat eniten tehneet suosittelemiamme rakenteellisia uudistuksia ovat myös nopeimmassa kasvussa. Jäsenmaat ovat palanneet kasvu-uralle, joka tosin on hauras ja hidas.

Tulee yhä vaikeammaksi kollegojen kesken selittää miksei Suomi ole liiallisen alijäämän menettelyssä.

Tänä vuonna alueen kasvu on komission mukaan 1,6%, ensi vuonna 1,8% ja sitten 2%.

– Suomen talouskasvu on EU:n toiseksi hitainta Kreikan jälkeen. Puhetta on ja suunnitelmia, mutta käytännön toimet puuttuvat. Tulee yhä vaikeammaksi kollegojen kesken selittää miksei Suomi ole liiallisen alijäämän menettelyssä. Velka-aste on ylittänyt 60% velkarajan ja jatkaa laskelmiemme mukaan kasvuaan koko ennustehorisontin, vuoteen 2018 asti.

– Selitys väliaikaisuudesta ei enää toimi ensi vuonna, varoittaa Taneli Lahti.

Hän muistuttaa, että Suomi joutuu nyt ensimmäisen kerran tekemään sopeutuksia ilman devalvaation mahdollisuutta.

– Suomella ei ole enää aikaa viivyttää uudistusten tekemistä, Poliittinen hinta uudistuksista maksetaan jo silloin kun niistä puhutaan. Päätökset pitää tehdä heti. Nyt on paljon puhetta ja vähän villoja. Maksetaan poliittista hintaa vaikkei ole varsinaisia voimassa olevia päätöksiä, kirittää Taneli Lahti suomalaisia päättäjiä.

 

Ylös