Suomessa ja Ugandassa erilainen lapsen oikeuksien päivä

20.11.2015 klo 16:46 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Tänään perjantaina vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Suomessa erityishuomiota saavat köyhät lapset. Ugandassa lähetystyöntekijänä olevalla Heidi Söderlundilla on toisenlainen näkökulma lapsen oikeuksien päivään.

Tänä vuonna Suomessa erityishuomion kohteena ovat köyhät lapset. Yli 100 000 Suomessa asuvaa lasta elää pienituloisissa kotitalouksissa. Yksinhuoltajaperheissä pienituloisuusaste on lähes kolminkertainen kahden vanhemman perheisiin verrattuna.

Unicefin mukaan useat tutkimukset todistavat, että lapsuudessa koettu köyhyys heikentää lasten hyvinvointia monin tavoin.

Kony-sissit kaappasivat hänet 10-vuotiaana kodistaan mukaansa ja pakottivat lapsisotilaaksi. Kymmenen vuoden jälkeen hän pääsi pakenemaan.

Lähetystyöntekijä Heidi Söderlundilla on ugandalainen näkökulma Kansainväliseen lapsen oikeuksien päivään.

Söderlund toimii Fidan kummityön ja entisten lapsisotilaiden ohjelmien neuvonantajana Ugandassa.  Hän pitää sylissään ugandalaista vauvaa, ja kertoo tämän tarinan.

– Tällä lapsella on oikeus elää onnellista ja turvallista lapsuutta, Söderlund toteaa.

– Tämän lapsen isällä sitä ei ollut.

Vauvan isältä ryöstettiin lapsuus hänen ollessaan 10-vuotias.

– Kony-sissit kaappasivat hänet kodistaan mukaansa ja pakottivat lapsisotilaaksi. Kymmenen  vuoden jälkeen hän pääsi pakenemaan Keski-Afrikasta, kaukana Ugandan kodistaan.

– Tällä lapsella pitäisi olla oikeus elää ilman, että häntä haukutaan sissin lapseksi, Söderlund sanoo.

 

Lapsen oikeuksien päivä

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.
Päivä saatiin nimettyä lapsen oikeuksien päiväksi suomalaisiin kalentereihin vuodesta 2002 Suomen UNICEFin aloitteesta.
Ylös