”Häiriköitsijä on kuin hiekkaa toisen silmille leikkikentällä heittelevä lapsi”

1.12.2015 klo 12:05 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tuomitsee jyrkästi poliitikon kimppuun käymisen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb joutui nestehyökkäyksen kohteeksi maanantaina.  – Häiriköinti on tehoton tapa vaikuttaa, Essayah toteaa.

– Kenenkään kimppuun käyminen ei ole hyväksyttävää, meillä on Suomessa ollut perinne, että poliitikot voivat pitää avoimia kansalaistilaisuuksia ja niihin voi tulla myös olemaan eri mieltä, mutta tällainen toiminta on täysin tuomittavaa, KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah sanoo.

Ministeri kantaa kyllä poliittisen vastuun omista lausunnoistaan, mutta esimerkiksi tehdyistä säästöpäätöksistä vastuu kuuluu koko hallitukselle.

– Häiriköitsijä on kuin hiekkaa toisten silmille leikkikentällä heittelevä lapsi, joka on jo menettänyt kykynsä kertoa toisille omista toiveistaan ja ajatuksistaan. Heittelyn ainoa seuraus on joutuminen vaikeuksiin. Häiriköinti on tehoton tapa vaikuttaa.

Essayah toteaa Stubbin pyytäneen anteeksi omaa harkitsematonta ja väärää tietoa sisältänyttä lausuntoaan hallintarekisteriasiasta.

– Minusta erittäin tärkeää olisi nyt selvittää valtiovarainministeriön tiedotuskäytäntö, eli onko hallintarekisteriesitykseen annetut eri lausunnot esitetty yhtä avoimesti ja tasapuolisesti, Essayah pohtii.

Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa tahdotaan nostaa esille ja joskus tikunnokkaan yksittäisiä ministereitä ja poliitikkoja, koska näin asiat on helpompi hahmottaa.

– Totuus on kuitenkin toinen. Ministerit ovat instituutioita, joiden takana on oma poliittinen puolue, hallitus ja suuri määrä virkamiestyötä. Ministeri kantaa kyllä poliittisen vastuun omista lausunnoistaan, mutta esimerkiksi tehdyistä säästöpäätöksistä vastuu kuuluu koko hallitukselle. Leikkaukset ovat kaikkien kolmen hallituspuolueen: Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen yhdessä sopimat ja hyväksymät, Essayah kirjoittaa blogissaan.

Essayah’n mielestä oikea ja laillinen tapa osoittaa kritiikkiä on avoin kansalaiskeskustelu, tarvittaessa jopa mielenosoittaminen. Parhaimmillaan kritiikki sisältää vaihtoehtoisen etenemistavan; pelkkä sana ”ei” ei vielä tarjoa mitään vaihtoehtoa.

– Kukin voi rakentaa tehokkaasti demokraattista yhteiskuntaa perehtymällä eri puolueiden tarjoamiin vaihtoehtoihin ja osoittaa sekä mielipidekyselyissä että vaaleissa kannatuksensa luotettavalle ja vastuulliselle puolueelle, mahdollisesti jopa liittyä sen jäseneksi tai pyrkiä ehdokkaaksi. Suosittelen tätä lämpimästi jokaiselle kansalaiselle, Essayah kannustaa.

 

Ylös