”Suomalainen yhteiskunta jäi vaille joululahjaansa”

2.12.2015 klo 22:17 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on harmissaan siitä, että yhteiskuntasopimuksen kaaduttua kiistanalaiset pakkolait saattavat nyt toteutua. – Pettymys on suuri, hän sanoo.

– Lisähuolena on se, kaivetaanko puolentoista miljardin säästöpakettikin jostain esille. Suomen tilanne vaatisi nyt sovinnon etsimistä, ei riitelyä, KD:n puheenjohtaja Essayah kritisoi.

EK:llä petti pelisilmä, AKT antoi vastuuttoman vastauksen.

– Pettymys on suuri, ettei suomalainen yhteiskunta saanut joululahjaansa eli yhteiskuntasopimusta. Silloin pakkolaitkin olisi voinut vetää pois, kuten hallitus oli aiemmin suunnitellut.

Essayah antaa moitteet molemmille osapuolille.

– EK:lla petti pelisilmä. Sääntömuutoksesta olisi voinut kertoa myöhemminkin eikä herkän neuvottelutilanteen alla.

– AKT:n jättäytyminen ulos on täysin vastuuton vastaus.

Essayah arvostelee sitä, että AKT on nyt osaltaan vaikuttamassa siihen, että pakkolakien kautta maksajiksi tulevat naisvaltaiset alat ja pienipalkkaisen työntekijät.

– Nyt pakkolait tulevat eduskuntaan, ja niiden perustuslain mukaisuus tulee selvittelyyn. Itse pelkään, että paikallisen sopimisen selvitysmiehen varsin tasapainoinen ja hyvä raportti, jota eri puolilla salia pidettiin hyvänä avauksena, haudataan, ja se hukkuu nyt näihin riitoihin, Essayah harmittelee.

Ylös