Kreikka joutuu eroon Schengenistä?

3.12.2015 klo 11:30 Uutiset KD Lehti

Kreikan euroeron sijaan Brysselissä puhutaan nyt Kreikan Schengen-erosta.

Virkamiestason neuvotteluissa on noussut viime päivinä esiin ajatus Kreikan sulkemisesta väliaikaisesti Schengenin ulkopuolelle. Syynä on turhautuminen siihen, että Kreikan rajat vuotavat pahasti eikä maa suostu yhteistyöhön pakolaispolitiikassa.

Näin kirjoittaa STT:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Annu Marjanen.

Virallista ehdotusta Kreikan Schengen-erosta ei ole tehty, eivätkä Schengenin säännöt edes tunne mekanismia jäsenmaan erottamisesta. EU-maat voivat kuitenkin päätyä komission ehdotuksesta palauttamaan sisärajatarkastukset tietyille rajaosuuksille. Käytännössä se voisi johtaa jonkun maan sulkemiseen Schengenin ulkopuolelle.

Suomi ei ole muodostanut kantaansa Kreikan asemaan Schengenissä, mutta hallitus on Saksan tavoin peräänkuuluttanut Kreikan vastuuta ulkorajojen valvonnasta.

Saksa ja Itävalta ovat etunenässä ajamassa tiukkaa linjaa. Suomi ei ole muodostanut kantaansa Kreikan asemaan Schengenissä, mutta hallitus on Saksan tavoin peräänkuuluttanut Kreikan vastuuta ulkorajojen valvonnasta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on esittänyt, että Schengen-alueella voitaisiin ottaa käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset yhteisellä päätöksellä. Hallituslähteiden mukaan tämä voitaisiin tehdä kohdennetusti. Lopputuloksena Kreikan voisi rajata ulos Schengenistä.

 

Virkamiesarvioiden mukaan Kreikan sulkeminen Schengenin ulkopuolelle ei käytännössä vaikuttaisi merkittävästi itse ongelmaan eli Kreikan rajojen vuotamiseen. Kreikalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa. Sisärajatarkastusten käyttöönotto koskisi siten vain Kreikan satamia ja lentokenttiä eli käytännössä Italiaan suuntaavaa lauttaliikennettä ja lentomatkustajia.

STT:n mukaan Kreikka saattaa tälläkin kertaa lopulta taipua painostuksen alla. Neuvotteluja tuntevan EU-lähteen mukaan Kreikka on luvannut pyytää lähipäivinä jäsenmaita lähettämään Frontexin kautta pikaisesti apujoukkoja rajoilleen.

 

Ylös