Viisi päivää aikaa puristaa ilmastosopimus

7.12.2015 klo 15:40 Politiikka Samuli Rissanen

Pariisin ilmastokokouksesta pitäisi puristaa kansainvälinen sopimus tämän viikon aikana. Viime viikolla alkaneiden neuvottelujen on määrä jatkua perjantaihin asti.

Ilmastokokouksen toinen viikko alkaa Pariisissa, kun ministerit saapuvat neuvottelemaan ilmastosopimuksen sisällöstä.

Kiina vastaa jo yli viidenneksestä maailman päästöistä ja kiinalaisten päästötaso asukasta kohden on samaa suuruusluokkaa kuin Euroopassa.

Tällä viikolla paikalla ovat ympäristöministerit, joilla riittää urakoitavaa. Useita keskeisiä kysymyksiä on jäänyt virkamiestason neuvotteluissa auki.

Nyt ministereillä on kuitenkin käsissään viikonloppuna syntynyt sopimusluonnos, jossa on osapuolten päätösteksti mukaan lukien liki 800 tekstivaihtoehtoa. Jokaisesta kohdasta on päästävä sopuun.

Isoimmat kiistanaiheet liittyvät ilmastotoimien rahoitukseen ja vastuunjakoon.

Suomen valtuuskuntaa tämän viikon neuvotteluissa johtaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Tiilikainen neuvottelee kehittyneiden ja kehittyvien välisestä vastuunjaosta. Ministeriryhmän tehtävänä on ratkaista, miten vastuunjako voitaisiin hoitaa kauttaaltaan sopimuksessa ja toisaalta yksittäisissä kysymyksissä, kuten ilmastorahoituksessa.

– Tämä on neuvottelujen ytimeen menevä kysymys. Jos löydämme vastuunjakoon eri osapuolia tyydyttävän ratkaisun, olemme lähellä maalia, Tiilikainen sanoo.

YK:n ilmastopuitesopimuksessa maat on jaettu kehitysmaihin ja teollisuusmaihin, ja vain teollisuusmaille on asetettu velvoitteita.

Reilussa 20 vuodessa maailma on kuitenkin muuttunut: Esimerkiksi Kiina vastaa jo yli viidenneksestä maailman päästöistä ja kiinalaisten päästötaso asukasta kohden on samaa suuruusluokkaa kuin Euroopassa.

Monet kehitysmaiksi vuonna 1992 luokitelluista maista ovat nyt maailman rikkaimpia valtioita.

– Ilman suurimpien maiden osallistumista ilmastotoimiin maailman kasvihuonekaasupäästöjä on mahdotonta saada laskuun. Tästä syystä vastuunjaosta on löydettävä nykyistä jakoa joustavampi menettely.

– 185 maan sopimusta varten antamat kansalliset panokset ovat hyvä avaus, mutta niiden lisäksi on sovittava vastuunjaosta myös itse sopimuksessa, Tiilikainen toteaa.

Vastuunjakoa käsittelevää ministeriryhmää vetävät Singapore sekä omilla ehdotuksillaan maiden joustavammasta vastuunjaosta viime vuosina profiloitunut Brasilia.

Tiilikaisen kanssa EU:n neuvotteluvastuuta kantaa Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks.

 

Ylös