Salainen kotietsintä voisi paljastaa terroriaikeita

10.12.2015 klo 17:24 Politiikka Samuli Rissanen

Forssassa pidätettiin tänään kaksi irakilaista epäiltyinä terroristisesta murhasta. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen mielestä poliisilla pitäisi olla oikeat resurssit ja valtuudet vastata vakavien rikosten, kuten terrorismin, tuomiin haasteisiin.

Tänään on ollut esillä kaksi ikävää uutista: Tampereella vastaanottokeskuksen tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyksi ja Forssassa on pidätetty kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Tämän vuoden maaliskuussa valmistuneessa selvityksessä ehdotettiin, että poliisilla pitäisi tietyissä tapauksissa olla oikeus tehdä kotietsintä salassa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttikin eduskunnan kyselytunnilla edustajakollegojaan ja sisäministeri Petteri Orpoa siitä, että viranomaisilla on oltava riittävät resurssit ja valtuudet puuttua vakaviin turvallisuusuhkiin.

Aivan Räsäsen ministerikauden loppuvaiheessa sisäministeriössä valmistui laaja selvitys, jossa poliisille ehdotettiin lisävaltuuksia vakavien rikosten selvittämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Tämän vuoden maaliskuussa valmistuneessa selvityksessä ehdotettiin, että poliisilla pitäisi tietyissä tapauksissa olla oikeus tehdä kotietsintä salassa.

Räsäsen mukaan tehty selvitys jälkikäteen ilmoitettavasta kotietsinnästä oli perusteellinen ja sitä tarvittaisiin rikossuunnitelmien havaitsemiseksi riittävän ajoissa. Samankaltainen lainsäädäntö on jo käytössä muissa Pohjoismaissa sekä suuressa osassa muita EU-maita.

Räsänen kysyikin seuraajaltaan, ministeri Petteri Orpolta sitä, onko lainsäädäntöhanke vireillä tällä hetkellä.

Orpo piti hanketta erittäin tarpeellisena. Hänen mukaansa Forssan tapaus osoittaa, että Suojelupoliisin ja Krp:n tekemä työ toimii tälläkin hetkellä.

– Nyt on kaksi henkilöä saatu kiinni ja pidätetty, Orpo kertasi.

Ylös