MTK ja Elintarviketyöläisten Liitto vetoavat Finnairiin – ”Vaihtakaa suomalaiseen ruokaan”

14.12.2015 klo 11:30 Kotimaa KD Lehti

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vetoavat lentoyhtiö Finnairiin, jotta sen lennoilla tarjoiltaisiin jatkossa suomalaista ruokaa. Parhaillaan uutta työvoimaa rekrytoiva Finnair vaihtoi syksyllä suomalaiset sämpylät ulkomaisiin pakasteisiin.

MTK ja SEL ovat seuranneet huolestuneina ulkomaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden käyttöä Finnairin ruokatarjoiluissa.

Valtionyhtiö Finnair on parhaillaan rekrytoimassa uutta työvoimaa ja hakee kasvua eritoten Aasian reiteillä. Palvelun laatu, suomalaisuus ja vastuullisuus ovat pitkään olleet yhtiön valtteja. Tänä syksynä lentoyhtiö kuitenkin vaihtoi  suomalaiset sämpylänsä ulkomaisiin pakasteisiin, minkä vuoksi sämpylöitä Finnairille vuodesta 1979 valmistanut Starfood Finland joutuu sulkemaan leipomonsa Vantaalla.

Esimerkiksi KLM tarjoilee lennoillaan ruoka-annoksia, joissa ruuan hollantilainen alkuperä ja tuotantotapa tuodaan esille.

MTK ja SEL ehdottavat, että Finnair tekisi strategisen ja yhteiskuntavastuullisen valinnan ja siirtyisi ulkomaisten pakasteiden sijaan käyttämään ruokatarjoilussa vain tuoreita ja laadukkaita suomalaisia raaka-aineita ja Suomessa valmistettuja elintarvikkeita. Se loisi yhtiölle uuden kilpailuedun ja tukisi Suomen maabrändäystä matkailijoille.

− Esimerkiksi KLM tarjoilee lennoillaan ruoka-annoksia, joissa ruuan hollantilainen alkuperä ja tuotantotapa tuodaan esille. Kuluttajat ympäri maailman ovat entistä kiinnostuneempia näistä asioista, sanoo maailmalla paljon matkusteleva MTK:n johtokunnan jäsen, maailman tuottajajärjestö WFO:n naisten puheenjohtaja Kati Partanen.

MTK ja SEL muistuttavat, että suomalaiset raaka-aineet ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin laadukkaita. Esimerkiksi antibiootteja ei käytetä Suomessa kotieläintuotannossa sairauksien ennaltaehkäisyyn ja elintarvikkeiden torjunta-ainejäämät ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin vähäiset. Suomen puhdas luonto ja valoisa kesä tarjoavat paljon sesonkiherkkuja ja hyviä tarinoita ruuan brändäykseen.

− Laadukas kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistettu ruoka voi olla merkittävä positiivisen mielikuvan luoja ja se voisi tuoda kilpailuetua myös Finnairille. Laatu ja vastuullisuus ovat nykyään valttia, sillä vaikkapa Aasiassa ruokahuijaukset sekä työntekijöiden huonot työehdot ja kohtelu ovat valitettavan yleisiä, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Useilla suomalaisilla elintarvikealan yrityksillä on menossa vahva kansainvälistymisvaihe.

– Näkyvyys Finnairin ruokatarjonnassa tukisi myös yritystemme kansainvälistymistä.

 

 

Ylös