EU:n komissiolta tulossa Suomelle hätärahoitusta turvapaikanhakijoiden kustannuksiin

24.12.2015 klo 15:23 Uutiset KD Lehti

Suomi on saamassa hätärahoitusta turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan kustannuksiin.

Alustavien tietojen mukaan EU:n komissio aikoo myöntää Suomelle hätärahoitusta turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin. Asia vahvistetaan näillä näkymin tammikuussa.

Hätärahoituksella voidaan kattaa vastaanoton sellaisia välttämättömiä lisärahoitustarpeita, joita ei ole voitu sisällyttää kansalliseen rahoitukseen. Näin vastataan kuormittavan maahanmuuttotilanteen aiheuttamiin menopaineisiin.

Suomi haki lokakuussa hätärahoitusta EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF). Hätärahoituksella voidaan kattaa vastaanoton sellaisia välttämättömiä lisärahoitustarpeita, joita ei ole voitu sisällyttää kansalliseen rahoitukseen. Näin vastataan kuormittavan maahanmuuttotilanteen aiheuttamiin menopaineisiin.

Hätärahoituksen kautta voidaan kattaa esimerkiksi vastaanotto- ja säilöönottovalmiuksiin liittyviä majoituksesta (asuntojen vuokraaminen, teltat), ruokahuollosta, henkilöiden kuljetuksista, terveyspalveluista, tulkkauspalveluista, ylimääräisen henkilökunnan palkkaamisesta aiheutuvia kustannuksia sekä turvapaikanhakijoiden rekisteröimisestä aiheutuvia kustannuksia.

Rahoituksen lopullinen määrä ja kohdentaminen varmistuu komission kanssa käytävissä kahdenvälisissä neuvotteluissa. Ne jatkuvat tammikuussa.

Ylös