Uusi vuosi tuo muutoksia – muutama kuntaliitos ja lyhyempi vuorotteluvapaa

28.12.2015 klo 21:58 Kotimaa KD Lehti

Vuodenvaihde tuo muutoksia. Nastola, Jalasjärvi, Köyliö ja Hämeenkoski liittyvät naapurikuntiinsa. Vuorotteluvapaan ehdot kiristyvät.

Vuodenvaihteessa toteutuu neljä kuntaliitosta. Pohjanmaalla Jalasjärven kunta yhdistyy Kurikan kaupunkiin, ja Satakunnassa Säkylästä ja Köyliöstä tulee uusi Säkylän kunta.
Päijät-Hämeessä Hämeenkosken kunta liittyy Hollolaan ja Lahti ja Nastola yhdistyvät uudeksi Lahden kaupungiksi. Lahden ympäristössä oli alun perin vireillä kuuden kunnan yhdistyminen suureksi kaupungiksi, mutta hanke kaatui.

Työelämässä vuorotteluvapaan ehdot kiristyvät vuoden alusta. Vapaata voi hakea vasta 20 vuoden työhistorian jälkeen, ja vapaan enimmäiskesto lyhenee 180 päivään.

Aiemmin vuorotteluvapaalla sai olla vuoden, nyt siis enää puoli vuotta.

Aiemmin vuorotteluvapaalla sai olla vuoden, nyt siis enää puoli vuotta. Vapaa on lisäksi vastedes pidettävä yhdessä jaksossa, kun aiemmin sen saattoi jakaa useampaan erään.

Samalla pitkän työuran tehneiden korkeampi vuorottelukorvaus poistuu, ja vuorottelukorvaus on kaikille 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta.

Uusia säännöksiä sovelletaan niihin vapaisiin, joista on sovittu lain voimaantulon jälkeen tai jotka alkavat maaliskuun lopun jälkeen.

Kiristyksillä haetaan 50 miljoonan euron vuosisäästöjä. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen.

Ylös