Tipaton tammikuu on suomalainen kansanliike

2.1.2016 klo 10:45 Politiikka KD Lehti

Suomalaiset ovat sisäistäneet Tipattoman tammikuun perinteen parhaiten. Tipattoman mallimaassa joka viides alkoholia käyttävistä aikuisista viettää Tipatonta tammikuuta.

Joulun ja uudenvuoden vietto on monille vuoden pisin juhlaputki. Juhlapyhiin liittyy perinteisesti myös runsas alkoholin käyttö. Pikkujouluja, glögi-iltoja, joulunviettoa ja kuohuvaa vuodenvaihdetta seuraakin Suomessa Tipaton tammikuu.

Vuodesta toiseen noin 20 prosenttia alkoholia käyttävistä suomalaisista aikuisista viettää Tipatonta.

Vaikka ympäri maailmaa vietetään pitkiä pyhiä usein kosteissa merkeissä, ei Tipaton kuitenkaan ole muodostunut muualla samanlaiseksi perinteeksi kuin Suomessa. Suomalaiset ovatkin Tipattoman vietossa edelläkävijöitä, jotka sekä tiedostavat Tipattoman hyödyt että haluavat aloittaa vuoden haastamalla itsensä terveellisempään elämään.

Ruotsissakaan Tipaton ei ole vieras käsite. Tammikuu on ”vit månad” ja Systembolagetin myynti on selvästi pienempää kuin muina kuukausina.

Englanninkielisissä maissa Tipaton kulkee nimellä ”Janopause” tai ”Drynuary”, mutta kyseessä on vielä enemmän kampanja tapa kuin perinne.

Ranskalaisten intoa Tipattomaan kuvastaa hyvin se, että siihen viitataan englanniksi ”dry january”.

Virossa on vietetty Sober Septemberia, raitista syyskuuta, vuodesta 2004. Vuonna 2014 osallistujia oli 8000. Viime vuonna Virossa vietettiin myös Tipatonta tammikuuta, mutta perinne on vasta aluillaan.

Suomalaisten menestys urheilulajeissa tai vaikka Euroviisuissa ei aina ole kovin mairittelevaa, mutta tammikuussa voimme syystä ylpeillä sillä, että olemme parhaiten sisäistäneen Tipattoman tammikuun perinteen. Tipaton tammikuu on suomalainen kansanliike.

Ylös