Kenellä on vastuu vanhustenhoidosta?

4.1.2016 klo 12:11 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola arvioi, että vanhustenhoidon ongelmat eivät ole vain laitoshoidossa, vaan kauttaaltaan koko sektorilla. Henkilöstömitoituksesta tinkiminen aiheuttaisi vaaratilanteita.

Paavolan  mielestä vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta ohjaavia suosituksia ei saa pienentää.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kuntien vastuita ei tulla lisäämään. Hallituksen tavoitteena on myös sallia pienempi henkilöstömäärä vanhustenhoidossa pienentämällä suosituksia.

– Jos STM:n laatimia suosituksia pienennetään, valtio mahdollistaa osaltaan huonon vanhustenhoidon.

– Tiedämme, että jotkut kunnat ovat vaatineet tätä, jotta vanhustenhoidossa olisi mahdollisuus toimia niukemmilla resursseilla, Paavola sanoo.

Hänen mielestään nykyinenkin 0,5:n minimikin on riittämätön. 0,4 aiheuttaisi vakavia vaaratilanteita ja heitteillejättöjä. Niistä on jo nyt esimerkkejä.

Paavola pohtii kirjoituksessaan myös, kuka vastaa syntyneistä vaaratilanteista, jos vanhustenhoidon henkilöstömitoitussuosituksia lasketaan vaaralliselle tasolle.

– Jos STM:n laatimia suosituksia pienennetään, valtio mahdollistaa osaltaan huonon vanhustenhoidon. Palvelun tarjoajalla taas on vastuu siitä, että vanhukset saavat hyvän hoidon ja työntekijöillä on inhimilliset työolot, Paavola kirjoittaa.

Hänen mukaansa juhlapuheet siitä, että henkilöstömäärä määriteltäisiin vanhusten todellisen hoidon tarpeen mukaan, vaikka suosituksia pienennettäisiinkin, ovat tyhjiä puheita.

– Nykyisetkin suositukset antavat mahdollisuuden minimiä parempaan henkilöstömäärään. Valitettavan usein edes minimisuosituksia ei noudateta, Paavola muistuttaa.

 

Ylös