Tästä polttoaineesta tulee hyvä mieli

23.1.2016 klo 13:08 Uutiset Esa Erävalo

Jyväskylässä kahdella KD:n kaupunginvaltuutetulla on biokaasuauto.

Teknisen työn opettaja Rami Sipilä osti käytetyn Volvo V70-biokaasuauton puolitoista vuotta sitten Ruotsista. Varatuomari Marika Visakorpi hankki tuliterän biokaasu-Golfin muutama kuukausi sitten. He ovat KD:n kaupunginvaltuutettuja Jyväskylässä.

– Käyttökokemus on hyvä, tämä toimii täysin niin kuin normaali auto myös pakkasella. On hyvä mieli, kun ajaa polttoaineella, joka on kotimaista, paikallisesti työllistävää ja ekologista, sanoo Rami Sipilä.

Biokaasun oktaaniluku on 130, eikä se tuota hiukkasia dieseliin verrattuna lainkaan. Sarjavalmisteisia kaasuautoja on saatavilla useita malleja, mutta niiden markkinat Suomessa ovat vielä pienet. Jos haluaa käytetyn, se täytyy hakea Ruotsista.

Auto käynnistyy bensalla, mutta heti moottorin vähän lämmettyä siirrytään portaattomasti kaasulle.

– Tankkauspisteitä on vielä harvassa, mutta autossa on lisäksi 60 litran bensatankki. Koska suurin osa ajosta on paikallista, tulee kaasulla ajetuksi 80- 90% ajasta, kertoo Sipilä.

Auto käynnistyy bensalla, mutta heti moottorin vähän lämmettyä siirrytään portaattomasti kaasulle.
– Bensankulutus on 10 litraa ja kaasun 6-7 kg sadalla kilometrillä. Kaasulla ajaminen tulee 30-40% halvemmaksi,arvioi Sipilä.

Tankkausmatkaa tulee työmatkan yhteydessä yhteensä 20 km. Sipilän ohel- la Kalmarin tankkausasemalla Laukaan Leppävedellä käy Keski-Suomen alueelta noin sata autoa ja vakituisia korttiasiakkaita on 400.

– Auto tankataan kortilla ja lasku maksetaan kerran kuukaudessa.

Suomen suurin biokaasun tuottaja on valtion 75%:sesti omistama Gasum Oy, jonka tankkausasemilla voi valita maa- tai biokaasun. 40% valitsee biokaasun. Tankkausasemia Etelä-Suomessa on jo kymmeniä, ja Gasum on sitoutunut perustamaan 40 uutta. Ruotsissa kun- nat lähtivät rakentamaan tankkaus- asemia ja niitä on jo melkein tuhat. Biokaasuautoja on 50 000, joista 2 000 linja-autoa. Suomessa kaasuautoja on vasta 1 700.

Ylös