Helsinki pääsi vertailussa lähelle Pohjolan muita metropoleja – Kainuu sai lohduttoman arvion

16.2.2016 klo 12:52 Kotimaa Kristiina Kunnas

Helsinki ja Uusimaa menestyivät pohjoismaisessa vertailussa kärjen tuntumaan, mutta kuusi heikointa aluetta ovat kaikki Suomesta. Listan häntäpäässä ovat Etelä-Pohjanmaa, Lappi, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala, ja kaikkein heikoimpana Kainuu.

Helsinki ja Uusimaa ovat sijoittuneet kärjen tuntumaan pohjoismaisessa vertailussa, jossa tarkasteltiin alueellista potentiaalia eri maissa. Oslon, Kööpenhaminan ja Tukholman seudut ovat kehitysnäkymien kärkialueita, mutta ne ovat vain hieman Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua edellä.

Helsingin ja lähiseutujen asemaa vahvistivat muun muassa korkeasti koulutettu väestö, tasainen sukupuolijakauma ja taloudelliset näkymät.

Nordregio-tutkimuskeskuksen vertailussa alueita pantiin järjestykseen väestöä, työllisyyttä ja taloutta kuvaavilla mittareilla, joita oli kaikkiaan kymmenkunta.

Nordregio arvioi, että Helsingin ja lähiseutujen asemaa vahvistivat muun muassa korkeasti koulutettu väestö, tasainen sukupuolijakauma ja taloudelliset näkymät.

Sen sijaan Kainuu sai lohduttoman arvion, kun se jäi listan viimeiseksi.

Nordregion tutkimusvertailussa oli Pohjoismaista mukana kaikkiaan 74 aluetta, joista kuusi heikoimmin menestynyttä on Suomessa. Viimeiseksi jäi Kainuu. Muut viisi aluetta ovat Lappi, Kymenlaakso, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Karjala.

Nordregion mukaan maakuntien sijoituksia painavat muun muassa heikot työllisyysnäkymät, nuorisotyöttömyys, muuttoliike ja vanheneva väestö.

Tutkimuskeskuksen aluevertailussa annettiin eniten painoarvoa taloudellisen menestyksen mittarille. Lisäksi katsottiin korkeasti koulutettujen osuutta, työllisyystilannetta, huoltosuhdetta, muuttoliikettä, sukupuolijakaumaa, nuorisotyöttömyyttä, tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä väestöntiheyttä.

Ylös