Irti kannustinloukuista kannustavaan perusturvaan!

19.2.2016 klo 11:09 Kolumnit Sari Essayah

Meille kristillisdemokraateille on tärkeää, että työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen löydetään vihdoin malli, joka purkaa byrokratiaa ja kannustinloukkuja. Hallituksen kaavailema päivähoitomaksujen kova korotus on tyyppi-esimerkki työnteon kannustimien huonontumisesta. Työn vastaanottaminen vaikeutuu entisestään päivähoitokulujen kasvaessa, ja työnteon myötä myös monet tuet pienenevät. Elämäntilanne ei – absurdia kyllä – parane vaan heikkenee.

Vastaavanlaisia etuuksien yhteensovittamisongelmia aiheuttavat erityisesti asumistuki, työttömyysturva ja toimeentulotuki. Vastaukseksi on esitetty esimerkiksi Vihreiden mallin mukaista perustuloa, joka itse asiassa vain siirtää näitä loukkuja tuloasteikolla eteenpäin, on erittäin kallis ja syö keskiluokan ostovoimaa.

KD haluaa olla kannustavalla perusturvallaan paalupaikalla kun kokeilu-mallista tehdään ratkaisu.

Sen sijaan KD:ssä on jo viime syksynä tuotu keskusteluun ns. kannustava perusturva (www.kd.fi/perusturva). Kannustavassa perusturvassa nykyiset tuet koordinoidaan palkan ja verotuksen kanssa ja yhdistetään yhdeksi tueksi, joka määräytyy kotitalouden tilanteen mukaan ja vähenee ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa. Lisä-eurosta jäisi aina vähintään 35 % työn vastaanottajalle käteen. Tuki olisi edelleen harkinnanvarainen, ei siis perustulon tapaan automaattinen.

Malli perustuu Iso-Britanniassa pilottikäytössä olleeseen ja ensi vuonna koko maahan levitettävään tietojärjestelmäpohjaiseen Universal Credit -malliin. Kelan ja Verohallinnon järjestelmiä ollaan paraikaa uudistamassa, joten juuri nyt olisi hyvä hetki muokatun mallin käyttöönotolle Suomessakin. Eniten uudistuksesta hyötyisivät pieni- ja keskituloiset.

Tämä perusturvakeskustelu tulee olemaan vilkasta, sillä Kela on luvannut omat laskelmansa eri malleista maaliskuun loppuun mennessä. KD haluaa olla kannustavalla perusturvallaan paalupaikalla kun kokeilu-mallista tehdään ratkaisu.

Ylös