Perussuomalaisten alkoholipolitiikka kummastuttaa päihdejärjestöjä

23.2.2016 klo 10:11 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituskumppaneiden tuoreet muutosesitykset perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan esittämään alkoholilain pohjaesitykseen aiheuttavat kummastusta päihdetyötä tekevissä järjestöissä.

Hallituspuolueista esimerkiksi Perussuomalaiset haluaa nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mukaan vahvat oluet, siiderit ja lonkerot olisivat tervetulleita vähittäiskauppojen hyllyille.

On arvopohja poliitikoilla mikä tahansa, minimivaatimus on, että tiedetään esitettyjen asioiden vaikutukset suomalaisten kansanterveyteen

Ryhmä myös sallisi alkoholin myynnin kaupoissa kello 7–23 välisenä aikana.

Ehkäisevää päihdetyötä tekevä EHYT ry:n mielestä kauppojen myyntiaikojen pidentäminen sekä niissä myytävien alkoholijuomien prosenttirajojen nostaminen lisäisivät saatavuutta, kulutusta ja sitä kautta haittoja.

– Herää kysymys, onko terveysvaikutuksia tutkittu esitysten pohjaksi? On arvopohja poliitikoilla mikä tahansa, minimivaatimus on, että tiedetään esitettyjen asioiden vaikutukset suomalaisten kansanterveyteen, EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi talousjärjestö OECD on tuonut esiin, että alkoholista aiheutuvat haitat eivät aiheudu ainoastaan juojiin itseensä, vaan niitä koituu myös läheisille ja koko yhteiskunnalle.

Kustannuksia aiheuttavat muun muassa onnettomuudet, ennenaikaiset kuolemat, omaisuusvahingot ja palveluiden kuormittuminen.

Perheissä tilanteet voivat olla alkoholin liikakäytön vuoksi hyvinkin vakavia.

– Kohtaamme lastensuojelutyössämme paljon lapsia jotka kärsivät ja tulevat kaltoin kohdelluiksi vanhempien alkoholin ja muiden päihteiden käytön takia. Useat huostaan otetut lapset ovat joutuneet kärsimään vanhempiensa humalahakuisesta juomisesta.

– Myös vanhempien satunnainen humaltuminen saattaa olla lapselle hyvinkin pelottavaa, Barnavårdsföreningenin toiminnanjohtaja Pia Sundell huomauttaa.

Hänen mukaansa on kummallista, että päätöksiä, joilla on näin radikaaleja vaikutuksia lasten elämään, tehdään ilman kunnollista lapsivaikutusten arviointia.

Ylös