Pakolaisten olot Kreikassa kurjat – vaarana humanitaarinen kriisi

29.2.2016 klo 11:28 Ulkomaat KD Lehti

Pakolaisten olot Kreikassa ovat surkeat. Osa joutuu nukkumaan kaduilla.

Kreikassa jumissa olevat pakolaiset ovat herättäneet huolen humanitaarisesta kriisistä.

Kreikan maahanmuuttoministeri Yiannis Mouzalas varoitti sunnuntaina, että maassa olevien pakolaisten ja siirtolaisten määrä voi kolminkertaistua noin 70 000 ihmiseen ensi kuussa.

Tällä hetkellä noin 6 500 ihmistä on jumissa Idomenin leirillä Kreikan pohjoisrajalla lähellä Makedoniaa. Leiri on ääriään myöten täynnä, sillä se on rakennettu noin 1 500 ihmiselle.

Tuhannet Eurooppaan pyrkineet ihmiset ovat jääneet Kreikkaan, kun Makedonia, Itävalta, Slovenia, Kroatia ja Serbia ovat kiristäneet maahantulosäännöksiään ja asettaneet päiväkohtaisia kiintiöitä rajanylityksille. Esimerkiksi afganistanilaisten pääsy Kreikasta Makedoniaan on käytännössä keskeytetty.

Tällä hetkellä noin 6 500 ihmistä on jumissa Idomenin leirillä Kreikan pohjoisrajalla lähellä Makedoniaa. Leiri on ääriään myöten täynnä, sillä se on rakennettu noin 1 500 ihmiselle.
Ihmisten turhautuminen ja vaikeat olosuhteet näkyivät leirillä, jossa osa asukkaista järjesti protestin rajojen sulkemista vastaan.

– Olemme ihmisiä, emme eläimiä, luki yhdessä mielenosoittajien kantamassa kyltissä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on sanonut olevansa huolissaan tilanteesta. Esimerkiksi Ateenassa on tällä hetkellä satoja afganistanilaisia, jotka joutuvat käytännössä nukkumaan kadulla, koska Kreikalla ei ole resursseja heistä huolehtimiseen.

– Vastauksen pitäisi olla valtioiden yhteistyö eikä rajojen sulkeminen, sanoi UNHCR:n pakolaisedustaja Filippo Grandi järjestön nettisivuilla.

Grandin mukaan EU:n tulisi auttaa talouskriisin kanssa kamppailevaa Kreikkaa, jotta maa pystyy huolehtimaan Eurooppaan pyrkijöistä.

Yhteistyöstä ei ole viime aikoina näkynyt merkkejä, sillä Kreikka ja EU-maat ovat keskittyneet lähinnä kinastelemaan keskenään.

Kreikka veti viime viikolla suurlähettiläänsä pois Itävallasta.

Kreikka on hermostunut Itävallalle niin päiväkohtaisista rajoituksista kuin siitä, että sitä ei kutsuttu pakolaistilannetta käsittelevään seminaariin Wieniin.

Itävalta taas on syyttänyt Kreikkaa siitä, että se ei huolehdi rajavalvonnastaan.

Ylös