Rajavartiolaitos: Uusi helikopteri parantaa pelastuskykyä merellä

29.2.2016 klo 06:16 Kotimaa Kristiina Kunnas

Rajavartiolaitos sai ensimmäisen Super Pumansa sunnuntai-iltana.

Rajavartiolaitoksen uusi meripelastushelikopteri laskeutui Helsinkiin Malmin lentokentälle sunnuntai-iltana. Lauantaina Ranskan tehtaalta kohti Suomea lähtenyt Super Puma -helikopteri on ensimmäinen kahdesta tilatusta kopterista. Uudet helikopterit sijoitetaan Helsinkiin, ja ne korvaavat nykyiset Agusta AB 412 -helikopterit.

Rajavartiolaitos sanoo Suomenlahden meriturvallisuuden paranevan hankinnan ansiosta.

Jäänpoistojärjestelmän avulla voidaan lentää jäätävissä olosuhteissa, joten toimintavarmuus paranee.

– Uudella Super Puma AS332L1e -kopterilla voidaan pelastaa kerralla jopa 15 ihmistä, joka on ehdottoman tärkeää varsinkin isoissa meripelastusoperaatioissa, kertoo vartiolentolaivueen komentaja, eversti Antti Pesari.

Pesarin mukaan suorituskyky ottaa suuren harppauksen eteenpäin aikaisemmasta. Tehtäviä voidaan suorittaa esimerkiksi erittäin huonoissa sääolosuhteissa entistä turvallisemmin.

– Jäänpoistojärjestelmän avulla voidaan lentää jäätävissä olosuhteissa, joten toimintavarmuus paranee.

Autopilottijärjestelmä taas helpottaa ohjaajan työtä erittäin paljon, varsinkin huonoissa olosuhteissa. Nämä helikopterit ovat täynnä parhainta ja uusinta teknologiaa mitä on saatavilla.

Uudet kopterit on varustettu myös pimeännäkölaitteilla, lämpökameroilla ja vahvoilla valonheittimillä. Koptereita käytetään viranomaistehtävissä ympäri Suomen, mutta tarvittaessa myös ulkomailla.

Kaksi uutta helikopteria maksoivat 60 miljoonaa euroa, ja rahoituksesta osa katettiin EU:n ulkorajarahoituksen kautta.

Ylös