Kolmen A:n seniori: arvokas, arvostettu, aktiivinen

18.3.2016 klo 10:42 Kolumnit Sari Tanus

AAA-luokka: Arvokas, arvostettu, aktiivinen seniori ikäystävällisessä Suomessa.  Tuntuuko kaukaiselta?

Seniorit on nostettava heille kuuluvalle tasolle. Luottoluokituksen tiputuksesta päättävät muut, mutta ikäihmisten asema on meidän omissa käsissämme.

Seniorit on nostettava heille kuuluvalle tasolle.

Ikäihmisiä Suomessa on 1,5 miljoonaa. Vaikuttava joukko, yli neljännes koko väestöstä. Aikanaan, vuosikymmenten ajan monet ovat tehneet työtä vaivojaan laskematta. Siitä huolimatta useimmat saavat vain pientä eläkettä. Monien aherrus jatkuu omaishoitajina tai lastenlasten kaitsijoina.

Miten Suomi pärjäisi ilman tätä seniorien panosta? Valtava kokemus, vuosikymmenten saatossa kerätty viisaus ja näkemys eri asioista – aarreaittoja, joiden antia kaikki nyky-yhteiskunnassa eivät valitettavasti ole osanneet arvostaa.  Kaikkea ei voi mitata euroissa tai perinteisenä tuotantotehokkuutena. Senioreilla on edelleen paljon annettavaa.

Fyysisen, psyykkisen, henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin lisäksi on huolehdittava myös riittävästä taloudellisesta hyvinvoinnista. Toimeentuloluukulle turvautuminen on monelle seniorille liian nöyryyttävää, mieluummin tingitään muusta, vaikka päivittäisistä lääkkeistä. Eläkkeiden tehtävä on turvata riittävän hyvä toimeentulo, toimeentulotuelle ei pitäisi olla tarvetta.

Ei tarvita taloustieteilijää laskemaan, talonpoikaisjärki ja inhimillisyys riittävät: Pieniin eläkkeisiin tarvitaan korotus, eläkkeiden verotusta on oikeudenmukaistettava, pienten eläkkeiden verotusta kevennettävä ja indeksit on saatava kohdilleen.

Meillä on oma arvokas AAA-luokka, joka on ansainnut huolenpidon ja kaikkien arvostuksen.

Ylös