”Politiikan toimijan on osattava nähdä itsensä ja tekemisensä uutisena” – Essayah’n kanssa junamatkalla

27.3.2016 klo 07:46 Politiikka Kristiina Kunnas

KD-Lehti hyppäsi Sari Essayah’n kanssa samaan junaan tämän lähtiessä kotiin Imatralta, Kymen ja Etelä-Savon KD-aktiivien valmennuspäivästä. Essayah summasi kevään koulutuskiertuetta.

– Erittäin tärkeää on omasta työstä kertominen paikallistasolla. Oman profiilin nostamista pitää uskaltaa tehdä. Pitää nähdä itsensä ja tekemisensä uutisena ja osata viestiä siitä, puheenjohtaja Sari Essayah kannustaa.

– Koulutuspaketti on ollut tärkeä, siinä on motivoitu, saatu tietoa, opeteltu mediataitoja. Esimerkit ovat nousseet elävästä elämästä.

Essayah’n mielestä myös yhteen kokoontumisella ja motivoimisella on iso merkitys.

Miltä Suomi näyttää Europarlamentin vuosien (2009-14) jälkeen?

Essayah tuli valituksi Euroopan parlamenttiin kevätkesällä 2009. Oltiin talouden vedenjakajalla: pitkä nousukausi oli vaihtunut taantumaksi, jonka syvyyttä ei osattu pelätä eikä pituutta ennustaa. Nyt seitsemisen vuotta myöhemmin Suomi kyntää Euroopan hännänhuippuna. Kasvu ei vain käynnisty.

–     Huoltosuhde on muuttunut entistä huonommaksi. Toinen merkittävä muutos on syrjäseutujen ja kasvukeskusten karkaaminen kauemmas toisistaan, Essayah kuvaa.

– Rajuin viime aikojen muutos on tietenkin pakolaistilanne meillä ja Euroopassa.

Kuntapäättäjät ovat uudessa tilanteessa, sillä kunnilta uhkaa valua moni päätös kauemmaksi, maakuntavaltuustojen tehtäväksi.

– Samalla sote-uudistuksen välttämättömyys vain kasvaa kaiken aikaa.

Essayah toivoo sitä, ettei hyviä paikallisia ratkaisuja siivota pois muutosten tullessa.

–     Sosiaalipuolella on monia paikallisia ratkaisuja, vaikka nyt osatyökykyisten työllistämisessä tai yhteistoiminnassa kolmannen sektorin kanssa. Meilläkin Lapinlahdella on jouduttu ja kyetty miettimään uusia toimintatapoja.

– Kolmannelle sektorille tulee yhä enemmän vastuuta. Sekään ei saa liikaa kuormittua. Ei voi odottaa, että kolmas sektori tekee kaiken, mihin kunta ei enää pysty. On löydyttävä järkevä tasapaino.

Essayah ei tällä hetkellä ole kuntapolitiikassa. Hän työskenteli Euroopan parlamentissa ja asui perheineen Brysselissä edellisten vaalien aikaan 2012.

Essayah’lla ei ole harhakuvitelmaa siitä, että vaaleissa voisi menestyä puolihuolimattomasti.

Juna alkaa jo lähestyä vaihtoasemaa. Puheenjohtaja Essayah kiteyttää kevättalven valmennuskiertuetta, johon osallistuivat KD-kansanedustajat ja puoluetoimiston väki, sekä lisäksi eduskuntaryhmän työntekijöitä, puoluejohtoa sekä paikallisia valtuutettuja.

–     Tällä valmennuskierroksella tuli kiteytettyä kristallinkirkkaaksi se, että kunnissa ja paikallistasolla on lähdettävä tarpeeksi ajoissa valmistautumaan ja miettimään strategioita seuraaviin vaaleihin.

Essayah veti Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä kuntavaalit 2008. Hänellä ei ole harhakuvitelmaa siitä, että vaaleissa voisi menestyä puolihuolimattomasti.

–     On hyvä muistaa, ettei niissä pärjää aikaisempaan verrattuna yhtä hyvin saati paremmin millään muulla kuin riittävän suurella ehdokasvolyymillä.

–     Ehdokkaitten määrä korreloi valittujen valtuutettujen määrään, puheenjohtaja muistuttaa.

Hän aikoo itsekin jalkautua kiertämään kenttää – kuten on tehnyt kevään valmennuskiertueellakin.

– Mutta olemme myös jakaneet vastuupiirit, joissa puolueen keskeiset henkilöt käyvät.

Ehdokasrekrytointi on oma hommansa.

– On uskallettava rohkeasti soittaa ja ottaa yhteyttä. Innostava ja positiivinen ote auttavat, Essayah muistuttaa.

– Kuntavaaleissa kaikki voittavat: mitä parempi yhteistulos, sitä enemmän on jaettavaa, puheenjohtaja kannustaa.

– Puolueelle hyvin menneet S-ryhmän vaalit ovat mainiota lämmittelyä, hän vielä kehuu.

Essayah nousee junasta Kouvolassa. Pohjoiseen menevä IC ottaa hänet mukaansa ja kyyditsee kotiin Lapinlahdelle. Seuraavana päivänä hänellä on jälleen yleisötilaisuus. Tämä nainen ei paikoilleen sammaloidu.

Ylös