”Olen ylpeä kotimaisesta ruuantuotannosta – tuottajan osa on kova”

29.3.2016 klo 13:14 Kotimaa Kristiina Kunnas

KD Nuorten pääsihteeri on maalta kotoisin, joten maataloustuottajien asiat ovat hänelle tärkeitä. Traktorimarssille osallistuminen oli itsestäänselvyys. – Vaikkakin olen nyt vain kuluttaja, Milka Taivassalo nauraa.

Miksi Traktorimarssi oli sinulle sydämen asia?

– Kuulun Maaseutunuoriin (MTK:n alle 35-vuotiaisiin jäseniin), joten halusin olla ensisijaisesti edustamassa siellä meidän eteläisten liittojen valiokuntaa, Milka Taivassalo vastaa.

– Toinen syy on taustani. Olen maalta kotoisin ja opiskellut ammattikorkeakoulussa agrologiksi. Olen tehnyt paljon töitä lomittajana tiloilla. Maatalouspolitiikka on myös intohimoja herättävä  politiikan osa-alue, jonka vuoksi olen aikanaan politiikan pariin tullutkin.

– Koin hyvin tärkeäksi olla mukana Traktorimarssilla.

Ylä-Savon tytöstä on kuitenkin tullut etelän ihminen. Työpaikka on kivikaupungissa.

– Pääkaupunkiseudulle keskittyy edunvalvonta. Täällä ovat ministeriöt ja virastot, juuri ne henkilöt, jotka päättävät asioista. Hyvän näkökulman antaa myös täällä asuminen ja toimiminen.

Taivassalokin on nykyisin kuluttaja, joka haluaa kuitenkin pitää yllä tietoisuutta tuotannosta ja tuottajista.

Ymmärtääkö urbaani nykyihminen viljelijänäkökulmaa?

– Entistä vähemmän. Tilojen lukumäärähän on leikkautunut rajusti. Suunta on yhä pienempään määrään mutta yhä suurempiin tiloihin.

– Mieikuvakin voi olla väärä, vuosikymmeniä vanha. Nykyajan kuluttaja on aika kaukana siitä todellisuudesta minkä kanssa maanviljelijät painivat tällä hetkellä.

Moni tilantytär tai -poika lähtee heti koulun jälkeen ostamaan sitä kotitilaa itselleen. Sellaista rohkeutta toivon itsellenikin. Uskoni suomalaiseen tuotantoon on kova.

– Osalla on liian romanttinen nostalgiakuva, osa taas uskoo hurjiin teurastamovideoihin, absurdiin suurteollisuustuotantoon, Taivassalo kritisoi.

– Nämä ääripäät tuntuvat olevan vahvasti tiedossa. Kumpikaan ei ole oikea kuva, hän muistuttaa.

Traktorimarssi oli viljelijöiden ja tuottajien hätähuuto.

– Kaikkien tuottajien toive olisi, että maataloustuotanto olisi kannattavaa. Ilman tukia tämä nykyinen järjestelmä ei toimisi. Ei kuluttaja olisi valmis maksamaan niin korkeaa hintaa ruuasta kuin järjestelmä vaatisi.

Venäjä-pakotteet sekä ruokakaupan kilpailun sivutuotteena syntynyt halpuutus ovat laskeneet tuottajan saamia tuloja entisestään.

– EU:n maatalouspolitiikka on aiheuttanut epävarmuutta markkinatilanteeseen. Tutkimusten mukaan tuottajan siivu on pienentynyt samaan aikaan kun monet tuotantokustannukset ovat nousseet. Tilanne on tosi raskas.

Maaseutuviraston tukimaksatukset ovat olleet useita kuukausia myöhässä.

– Voi vain kuvitella tilanteen, kun sovittua palkkaa ei tulekaan.

– Tilallisilla on suuret velat maksettavanaan ja jo ennestäänkin tiukkaa. Se ei ole helppo tilanne.

Miksi valitsit aikanaan agrologin opinnot ammattikorkeakoulussa?

– Eläintuotantopuoli oli hyvin lähellä sydäntä. Yrittäjähenkeä on verissä, myös se kiinnostaa tosi paljon.

– Moni tilantytär tai -poika lähtee heti koulun jälkeen ostamaan sitä kotitilaa itselleen. Sellaista rohkeutta toivon itsellenikin. Uskoni suomalaiseen tuotantoon on kova.

– Missään maailmassa ei tuoteta näin puhdasta maitoa ja lihaa, vaikka vertaisi aivan naapurimaihinkin. Tällaisia suomalaisia elintarvikkeita on kunnia olla tuottamassa ja saamassa omaan pöytään, Milka Taivassalo kiittelee.

 

Milka Taivassalo Kristiina Kunnaksen haastattelussa KD-Kompassissa, Radio Deissä. Kuuntele haastattelu täältä.

 

 

Ylös