Verkkouutiset: Kokoomus vastustaa ja Keskusta kannattaa maakuntaveroa

29.3.2016 klo 09:47 Politiikka Samuli Rissanen

Verkkouutisten sähköpostikysely eduskuntaryhmien puheenjohtajille paljastaa, että kokoomus vastustaa maakuntaveroa, mutta hallituskumppani keskusta suhtautuu siihen myönteisesti.

Verkkouutiset sai vastaukset kysymykseen maakuntaverosta kaikilta eduskuntaryhmiltä paitsi SDP:ltä, josta viestitettiin puolueen ottavan yksityiskohtiin kantaa omassa kehyskannanotossaan.

Kristillisdemokraatit katsoo, että kysymys maakuntaverosta riippuu siitä, mihin ratkaisuun hallitus päätyy sote-alueiden suhteen.

Kokoomuksesta painotetaan, että hallitusohjelman keskeisten verolinjausten on toteuduttava myös sote-uudistuksen yhteydessä. Kokonaisveroaste ei saa nousta, eikä kenenkään työn verotus kiristyä.

Hallituskumppani keskusta taas suhtautuu maakuntaveroon myönteisesti. Ryhmäjohtaja Matti Vanhasen mukaan keskustassa maakuntavero nähdään ennen kaikkea itsehallinnon aitouden kannalta tärkeänä asiana. Hän uskoo, että vero loisi maakunnille myös sisäsyntyisen kannusteen elää säästäväisesti.

Monissa puolueissa ei haluta ottaa vielä tiukkoja kantoja maakuntaveroon. Puolueista kuitenkin vain kokoomus vastustaa selkeästi maakuntaveroa. Keskustassa, vihreissä ja vasemmistoliitossa taas suhtaudutaan siihen myönteisesti.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP eivät ole ratkaisseet kantaansa asiaan.

Kristillisdemokraatit katsoo, että kysymys maakuntaverosta riippuu siitä, mihin ratkaisuun hallitus päätyy sote-alueiden suhteen.

– Sote-ratkaisun yhteydessä tehtävä mahdollinen verotusoikeuden siirto kunnilta itsehallintoalueille voi tarkoittaa kokonaisveroasteen nousua. Mikäli sote-alueiden määräksi tulee viisi, rahoitus olisi parempi hoitaa valtakunnallisella verotuksella, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi.

 

Lue Verkkouutisten koko juttu täältä.

Ylös