Sari Essayah: Perustulokokeilussa on paljon epävarmuuksia

30.3.2016 klo 12:47 Politiikka Samuli Rissanen

Perustulokokeilun eri malleja selvittänyt työryhmä suosittaa kokeiluun niin sanottua osittaisen perustulon mallia, jossa 550 euron päälle rakentuu syyperusteiset etuudet. Eläkeläiset on tarkoitus jättää kokeilun ulkopuolelle.

– Huolta herättää kokeilun suuntaaminen kaikille yli 18-vuotiaille paitsi eläkeläisille, Essayah arvioi.

Työryhmän esityksessä osittainen perustulo korvaisi ison osan nykyisiä perusturvaetuuksia, joita ovat esimerkiksi työmarkkinatuki ja peruspäiväraha työttömälle sekä toimeentulotuki.

Suuruudeltaan perustulo olisi 550–750 euroa kuussa, eikä siitä maksettaisi veroa.

Perustulokokeilumallissa ollaan päätymässä tasaveroprosenttiin, jolla malli verotettaisiin sen maksajilta eli keskituloisilta ja siitä ylöspäin ansaitsevilta. Työryhmän omienkin laskelmien mukaan tämä saattaa johtaa korkeaan veroprosenttiin.

Esimerkkinä käytetyllä 550 euron perustulolla tasaveroprosentti olisi jopa 43 prosenttia.

– Olen erittäin huolestunut nettoveroasteen mahdollisesta näinkin jyrkästä kasvusta, malli vaatii siltä osin harkintaa, muutoin hyydytämme palkansaajien ostovoiman täysin, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien viime syksynä lanseeraama kannustavan perustulon malli olisi tehnyt työn vastaanottamisesta aina kannattavaa. Osittaisen perustulon mallilla ei puolestaan kyetä ratkaisemaan kaikkia kannustinloukkuja.

Esimerkiksi yksinhuoltajien tilanne ei juuri nykyisestä kohene.  Mallia ei kuitenkaan voida ottaa kokeilun pohjaksi, koska Suomesta puuttuu reaaliaikainen tulorekisteri.

KD:n malli pohjautuu Iso-Britannian Universal Credit järjestelmään ja sen sekä negatiivisen tuloveron kokeileminen olisi edellyttänyt reaaliaikaisen tulorekisterin olemassaoloa.

– Kristillisdemokraatit jatkaa kuitenkin oman kannustavan perustulon mallin kehittämistä edelleen, Essayah kertoo.

Hänen mukaansa tulorekisteri voi tulevaisuudessa kuitenkin toteutua, jolloin myös työllisyyden ja kannustavuuden kannalta parasta mallia voitaisiin toteuttaa.

Ylös