Vammaispalvelut tarvitsevat erityisen suojan

31.3.2016 klo 14:55 Politiikka Samuli Rissanen

Vammaisten palvelut tarvitsevat erityisen aseman ja suojan nyt, kun vammaislainsäädäntöä uudistetaan ja hallitus esittää 61 miljoonan säästöjä yli 75-vuotiaille vammaisille.

Vammaisuus on useimmiten pysyvä tila, joka ei muutu yhdessä yössä edes 75 vuoden ikään tultaessa. Kuitenkin juuri tämän ryhmän palveluihin hallitus on kohdistamassa 61 miljoonan säästöt. Lisäksi vammaiset vanhukset joutuisivat vammaispalvelulain ulkopuolelle sosiaalihuollon piiriin.

– Vammaiset ovat pääsääntöisesti köyhää väkeä, jolla ei ole varaa maksaa palveluista

Näin vammaisille taatut palvelut muuttuisivat yli 75-vuotiaana harkinnanvaraisiksi.

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän järjestämässä infossa vammaislainsäädännön uudistuksia ja hallituksen säästökohteita ruodittiin tänään monesta näkökulmasta.

Uusi laki yhdistäisi vammaispalvelu- ja kehitysvammalait. Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen toivoi, että lain valmisteluun otettaisiin mukaan kokemusasiantuntijoita ja kuunneltaisiin vammaisten näkökulmia.

Hänen mukaansa lähtökohtana on oltava maksuttomat erityispalvelut, sillä vain harvalle vammaiselle kertyy työtuloja tai eläkettä. Kansaneläke on 643 euroa kuukaudessa ja takuueläke 766 euroa kuukaudessa.

– Vammaiset ovat pääsääntöisesti köyhää väkeä, jolla ei ole varaa maksaa palveluista, hän muistutti.

Myös Ohtonen kritisoi hallituksen kaavailemia säästöjä, jotka kohdistuvat marginaaliseen ryhmään. Suomessa on noin kaksi tuhatta yli 75-vuotiasta kehitysvammaista.

Kehitysvammaisia on Suomessa 40 000 ja puhevammaisia 65 000.

Tavoitteena on myös yksilölliset palvelut, jossa huomioidaan henkilökohtainen avun ja tuen tarve. Palvelujen esteettömyys, saavutettavuus ja käytettävyys ovat vammaisille tärkeitä laatukriteereitä.

Invalidiliiton Petri Pohjonen muistutti, että erityisen haavoittuvassa asemassa ovat vammaiset, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä askareissa sekä jatkuvaa valmennusta ja ohjausta.

 

Ylös