”Kunnallinen kansanäänestysaloite pelastamaan Malmin kenttää” – helsinkiläisvaltuutettu Mika Ebelingin toivomus

31.3.2016 klo 16:31 Kotimaa Kristiina Kunnas

Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling uskoo ja toivoo, että Malmin lentokenttä voi sittenkin pelastua.

Malmin lentokenttäalueen säilyminen tai rakentaminen ovat olleet kiistelyn kohteina jo vuosikausia. Eilen keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti, ettei kentän säilyttäminen lähde uudestaan arvioitavaksi.

Malmin lentokentän alueelle halutaan rakentaa helsinkiläisille asuntoja. Ilmailun puolestapuhujat vetoavat kansainvälisen kaupunkilentokentän tarpeellisuuteen sekä ainutlaatuiseen miljööseen.

Museovirasto on luetteloinut Malmin lentoaseman valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi ja puoltaa lentokentän säilyttämistä. Malmin poikkeuksellisen hyvin säilynyt sotia edeltävän ajan ilmailumiljöö on saanut myös kansainvälistä tunnustusta: Se otettiin World Monuments Fundin julkaisemalle maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle vuosina 2004 ja 2006. Malmin lentoasema kokonaisuutena kuuluu myös modernin arkkitehtuurin merkittäviä kohteita kartoittavan ja säilyttävän kansainvälisen DoCoMoMo-työryhmän Suomen kohdelistalle.

Aiemmin maaliskuussa 2016 kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra valitsi Malmin lentoaseman yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta.

– Asia on mielenkiintoinen kuntapäättäjän näkökulmasta. Se on monisyinen, kiinnostava, haastava, toteaa KD-kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling.

– Toisaalta on saanut kokea niin, että valtuustossa kuuluu vähemmistöön, kansan keskuudessa enemmistöön, kentän säilymisen puolesta puhuva Ebeling kertoo.

– Kenttää puolustavien valtuutettujen ja kansanliikkeen yhteistyö on tärkeää kentän pelastamisen kannalta.

Kristillisdemokraattien ryhmä tukee Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäyttöön.

Ilmailuharrastukseni rajoittuu polttareiheni. Minua pelotti kaksipaikkaisessa. En ottanut ohjausta omiin käsiini, vaikka sitä minulle tarjottiin. Ensinnäkin pelkäsin, ettei se ole sallitttua. Toiseksi halusin päästä naimisiin.

Ebeling ei itse kuulu lentoharrastajiin.

– Ilmailuharrastukseni rajoittuu siihen, että minut vietiin polttareissani lentämään Malmin kentältä.

Elettiin vuotta 1994. Ebeling toimi silloin KD:n (silloisen SKL:n) nuorisojärjestön puheenjohtajana.

– Minua pelotti kaksipaikkaisessa. En ottanut ohjausta omiin käsiini, vaikka sitä minulle tarjottiin. Ensinnäkin pelkäsin, ettei se ole sallitttua. Toiseksi, halusin päästä naimisiin, Ebeling naurahtaa.

Malmin kentän puolestapuhujat ja vastustajat ovat ottaneet jo vuosien ajan yhteen. Kovasanaisuus on viime aikoina lisääntynyt.

– Tunteita saattavat nostattaa erilaiset lähestymistavat.

– Molempiin kantoihin – sekä kentän puolustamiseen että vastustamiseen – voi päätyä täysin loogisen ajattelun kautta. Silloin korostuu se ajatus, että se, mitä minä koen on tärkeämpää kuin se, mitä sinä koet, Ebeling muistuttaa.

–  Malmin lentoasema tarvitsee kannattavan liiketoimintamallin, siitä on pidettävä huoli. Tällaista Malmin lentoaseman ystävät ovat ehdottaneetkin.

– Todella toivon, että Malmin kentän puolustajat lähtevät tekemään aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä.

– Se voisi pelastaa Malmin lentokentän, Ebeling uskoo.

 

Helsinki-Malmin lentoasema vuonna 1949.

Helsinki-Malmin lentoasema vuonna 1949.

 

Ylös