Peter Östman: Suomessa ei pitäisi olla lakeja tai järjestelmiä, jotka kannustavat veronkiertoon

7.4.2016 klo 13:55 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä Panama-vuodon paljastama verovälttely johtuu puhtaasti ahneudesta. Hänen mielestään Suomessa tai Euroopassa ei pidä olla lakeja, jotka kannustavat veronkiertoon.

Östman kirjoittaa tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan, että globalisaatio ja pääomien nopea liikkuvuus on johtanut siihen, että osa niistä tuloista, jotka pitäisi verottaa Suomessa ja EU:ssa, on tietoisesti piilotettu ulkomaille.

Suomessa tai Euroopassa ei pitäisi olla lakeja, asetuksia ja järjestelmiä, jotka kannustavat veronkiertoon.

Useassa tapauksessa rahat on sijoitettu veroparatiiseihin. Östmanin mukaan kyse on ihmisistä, joilla on jo kaikkea ja enemmän kuin he tarvitsevat.

– He ovat superrikkaita. Heillä on vahva yhteiskunnallinen asema ja he toimivat joissain maissa jopa valtionpäämiehinä. He voivat olla suvuista, jotka ovat sukupolvien ajan olleet hyväosaisia. Mutta he eivät ole tyytyväisiä. He eivät voi saada tarpeeksi, Östman sivaltaa.

Östmanin mukaan raskauttavaa on, että veronkiertoon sortuneilla on tärkeitä luottamustehtäviä elinkeinoelämässä ja valtionyhtiöissä, mutta he eivät epäröi menetellä tavalla, joka syventää yhteiskunnallisia kuiluja ja heikentää yhteiskunnallista solidaarisuutta.

Niin kutsuttu verovirhe kansainvälisistä transaktioista, eli verot, jotka olisi pitänyt maksaa Suomeen, yltää Verohallinnon arvion mukaan vähintään 2-4 miljardiin euroon vuodessa.

– Kauhea summa. Samanaikaisesti joudumme säästämään terveydenhoidosta ja koulusta ja asettamaan yhteiskunnassa heikossa asemassa olevat ryhmät toisiaan vastaan.

Östamnin mielestä Suomessa tai Euroopassa ei pitäisi olla lakeja, asetuksia ja järjestelmiä, jotka kannustavat veronkiertoon.

– Kaikkien kansalaisten, yritysten ja järjestöjen tulee vastuullisesti maksaa veroja sen mukaisesti mitä maan demokraattisesti valittu poliittinen kokous on päättänyt. Kaikki muu on tuomittavaa, hän arvioi.

– Jos haluaa muuttaa verotuksen tasoa, tulee se tehdä demokraattisesti pyrkimällä luomaan poliittinen enemmistö kannattamaan verokevennyksiä, Östman kirjoittaa.

Samalla hän muistuttaa, että edellinen hallitus toimi aktiivisesti niin kansallisesti kuin kansainvälisellä tasolla saadakseen veroparatiisit kuriin ja panostamalla harmaan talouden torjuntaan. Nykyinen hallitus on vähentänyt näitä resursseja.

– Panama-vuoto avaa toivottavasti silmät. Poliittinen tahtotila vaikuttaa olevan sen puolella, että nyt on aika toimia.

Ylös