Kristillisdemokraatit kannattaa selvitystä euron hyödyistä ja haitoista

29.4.2016 klo 08:33 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit suhtautuu europarlamentaarikko Paavo Väyrysen käynnistämään hankkeeseen Suomen jäsenyydestä euroalueessa keskustelualoitteena. KD kannattaa perusteellista selvitystä rahaliiton hyödyistä ja haitoista Suomelle.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen käynnistämä kansalaisaloite Suomen jäsenyydestä euroalueessa saapui eduskunnan käsiteltäväksi eilen. Aloitteessa vaaditaan kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta ja rahaliiton jäsenyyden hyötyjen ja haittojen selvittämistä.

Suomi olisi voinut myös pärjätä paremmin valuuttaunionissa, mikäli talouden rakenteita olisi korjattu hyvissä ajoin.

Kristillisdemokraatit kannattavat ainakin selvityksen tekemistä.

– On totta, että Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat, ja on myös totta, että euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoi.

Samalla hän muistutti, että Suomi on myös hyötynyt euroalueeseen kuulumisesta. Suomi olisi voinut myös pärjätä paremmin valuuttaunionissa, mikäli talouden rakenteita olisi korjattu hyvissä ajoin.

Östmanin mielestä nyt on syytä käydä avointa keskustelua sekä EU:n että euroalueen tulevaisuudesta. Hän muistutti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin vajaa  vuosi sitten julkistamasta suunnitelmasta ”Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely”.

Raportin takana ovat myös Eurooppa-neuvoston, euroryhmän, EKP:n ja Euroopan parlamentin puheenjohtajat.

– Tämä niin sanottu viiden puheenjohtajan raportti ajaa voimakkaasti liittovaltiokehitystä talous- ja rahaliiton kautta, Östman arvioi.

Kristillisdemokraatit kannattaa perusteellista selvitystä eurossa pysymisen hyödyistä ja haitoista sekä kunnollisia arvioita eroamisen tai mahdollisen eroamisen kustannuksista.

– Pidämme myöskin tärkeänä, että hallitus valmistautuu Britannian mahdolliseen EU-eroon ja mahdolliseen euroalueen hajoamiseen. Näiden vaikutuksista on oltava laskelmat valmiina, Östman summaa.

 

Ylös