Kuluttajaliitto vertaili edullisimpia vuokrahintoja

30.4.2016 klo 13:47 Kotimaa Esa Erävalo

Kuluttajaliitto vertaili vuokrahintoja pääkaupunkiseudulla ja muutamassa läheisessä kehyskunnassa.

Vertailuun valittiin mukaan yleisimpiä korkotuettuja sekä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tarjoavia toimijoita. Lisäksi tarkasteltiin vapaiden markkinoiden esimerkkikohteita. Vertailussa selvitettiin vertailuhetkellä vapaina olevien, luokkansa edullisimpien kerrostalossa sijaitsevien vuokra-asuntojen saatavuutta ja hintatasoa. Hintatietojen lisäksi huomioitiin toimijoiden verkkosivujen käytettävyyttä. Vapaiden markkinoiden vuokratasoa verrattiin lisäksi samalta alueelta hankitun omistusasunnon keskimääräiseen neliöhintaan.

Korkotuettuja ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tarjoavien toimijoiden vuokrahinnat olivat yllättävän tasaisia asumismuodosta riippumatta. Pääsääntöisesti korkotuetut asunnot olivat hieman edullisempia, tosin joskus korkotuetun asunnon vuokra oli jopa kalliimpi ja joissain tapauksissa asunto myös neliömääriltään pienempi kuin vastaavanlainen vapaarahoitteinen kohde. Jopa saman vuokranantajan tarjoamista kohteista korkotuettu saattoi olla kalliimpi kuin vapaarahoitteinen vaihtoehto. Korkotuettujen kohteiden asukasvalinnalle ovat tyypillisiä erilaiset kriteerit, esimerkiksi tulotasoon tai sosiaalisiin syihin perustuen.

Vertailusta kävi ilmi, että vuokrien hintavaihtelu kautta pääkaupunkiseudun oli huomattavasti tasaisempaa kuin alueiden väliset erot asuntojen hankintahinnoissa.

Vertailusta kävi ilmi, että vuokrien hintavaihtelu kautta pääkaupunkiseudun oli huomattavasti tasaisempaa kuin alueiden väliset erot asuntojen hankintahinnoissa. Esimerkiksi yksiön kuukausivuokran ero oli ainoastaan 20 euroa Etu-Töölön ja Hakunilan välillä (edullisin kohde vapailta markkinoilta vertailuhetkellä), mutta hankintahinnan erotus edellä mainittujen alueiden välillä on huimat 4355 euroa neliöltä (Etu-Töölö 7158 €/m2, Hakunila 2803 €/m2). Vuonna 2015 vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta Helsingissä oli 4469 euroa ja pääkaupunkiseudulla 3892 euroa.

Kaksioiden tarjonta oli suurinta koko vertailun alueella. Helsingissä ja Espoossa oli vertailuhetkellä tarjolla eniten kaksioita, Vantaalla kaksioita ja kolmioita. Kalleinta neliöhintaa sai odotetusti maksaa yksiöistä.

 

 

Ylös