Lakialoite keräsi 162 kansanedustajan allekirjoitukset

3.5.2016 klo 15:55 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomuksen Pauli Kiurun ja Arto Satosen lakialoitteeseen yhtyi yli 160 kansanedustajaa. Lakialoitteessa kansanedustajat vaativat, ettei tapon syyteoikeus saa vanhentua.

Kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiurun ja Arto Satosen lakialoite tapon syyteoikeuden vanhentumisen uudelleenarvioimisesta on kerännyt 162 allekirjoitusta. Kansanedustajat vaativat lakialoitteessaan tapon 20 vuoden syyteoikeuden vanhentumisajan poistamista.

Aloite osuu ilmeisen hyvin suomalaiseen oikeustajuun

Kiuru ja Satonen jättivät lakialoitteen eduskunnan käsittelyyn tiistaina 3.5.

– On hienoa nähdä, että lähes kaikki kansanedustajat, ministereitä ja puhemiehistöä lukuun ottamatta, ovat lakialoitteemme takana. Aloite osuu ilmeisen hyvin suomalaiseen oikeustajuun, kansanedustajat sanovat.

Nykyisen rikoslainsäädännön mukaan syyteoikeus murhasta ei vanhene. Jos teko arvioidaan tutkinnassa tapoksi, vanhenee syyteoikeus siitä 20 vuodessa.

Syyteoikeuden vanhentumista voidaan lainsäädännön mukaan jatkaa, mutta mikäli teosta ei ole epäiltyjä, ei jatkamista usein tehdä.

Kun teko on rikosoikeudellisesti vanhentunut, ei siitä voida nostaa syytettä, vaikka tekijä löytyisi myöhemmin.

– Tapon syyteoikeuden vanheneminen ei mahdu suomalaiseen oikeudentajuun. Nykypäivän kehittynyt tekniikka mahdollistaa rikosten selvittämisen jopa pitkänkin aikavälin jälkeen. Lain pitäisi lähtökohtaisesti aina olla sen puolella, että rikoksen tekijät saadaan kiinni. Lakialoitteen tarkoituksena on vahvistaa tätä periaatetta, Pauli Kiuru kertoo.

Eduskunnan tietopalvelun tietojen mukaan eduskunnassa on jätetty vain muutama yli 160 allekirjoituksen aloitetta.

Todennäköisesti eniten allekirjoituksia kerännyt lakialoite jätettiin vuonna 2005. Silloinen lakialoite koski biopolttoaineiden edistämistä autoliikenteessä.

 

Ylös