Metsiä jää hoitamatta ja metsureita työttömäksi huonon hallinnon takia

5.5.2016 klo 07:30 Kotimaa KD Lehti

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ehdottaa joustavampaa budjetointia Kemera-tukien myöntövaltuuksiin.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti tiistaina, että metsien hoitoon tarkoitetun kestävän metsätalouden Kemera-tuen myöntäminen keskeytetään osittain loppuvuoden ajaksi.

Rahaa on, mutta sitä ei varmuuden vuoksi saa jakaa, koska pelätään, että se loppuu

Keskeytys koskee taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoituksen tukea.

– Tilanne on omituinen: Rahaa on, mutta sitä ei varmuuden vuoksi saa jakaa, koska pelätään, että se loppuu, MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen ihmettelee .

Kemera-tukea haetaan etukäteen. Hakemuksia on tullut runsaasti ja niissä yhteensä haettu rahamäärä näyttää ylittävän tälle vuodelle budjetoidut varat. Todennäköisesti kaikkia jo myönnettyjä tai haettuja hankkeita ei ole kuitenkaan edes aikomus toteuttaa tänä vuonna, mutta ne kuluttavat myöntövaltuutta ja aiheuttavat tukihakemusten vastaanoton keskeytymisen.

– On iso riski, että loppusyksystä huomataan, että hallinnollisen himmelin takia rahoja jää käyttämättä, eikä asialle ehditä enää tekemään mitään, Hakkarainen huolehtii.

Ongelma kuitenkin kasaantuu.

– Jos myöntövaltuusmalliin ei löydetä uutta ratkaisua, meillä on sama ongelma käsillä ensi keväänä jo maaliskuussa. Tämä tempoileva malli johtaa siihen, että nuoret metsät jäävät hoitamatta ja metsurit joutuvat kortistoon, Hakkarainen surkuttelee.

Asia olisi hänen mielestään mahdollista ratkaista niin, että kalenterivuosittaisen myöntövaltuuden sijaan tulisi koko kehyskauden mittainen myöntövaltuusjakso.

MTK vaatii, että asia otetaan vakavasti ja sille haetaan toimiva ratkaisu.

Ylös