Sairaanhoitajien palkkavetoomus luovutettiin eduskuntaan

13.5.2016 klo 11:59 Politiikka Samuli Rissanen

Adressilla ajetaan sairaanhoitajien peruskuukausipalkan nostamista 3000 euroon. Se tarkoittaisi noin 25 prosentin korotusta nykyiseen 2200–2400 euron peruspalkkaan.

Adressin tarkoituksena on nostaa sairaanhoitajat pois palkkakuopasta ja saada sairaanhoitajien peruspalkka nousemaan 3000 euroon. Nykyiseen verrattuna korotusta kertyisi noin 25 prosenttia.

Sairaanhoitajien vetoomukseen kertyi yli 20 000 allekirjoitusta.

Eduskuntaan vetoomuksen toivat adressin puuhanaiset Zarmina Razai ja Mona Halla.

Eduskunnassa hoitajien vetoomuksen vastaanottivat varapuhemies Paula Risikko ja Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus.

– Pelkkä kiitollisuus sairaanhoitajan työtämme kohtaan ei riitä, vaan vaadimme peruspalkkaan tuntuvan korotuksen. Mielestämme suomalaisen sairaanhoitajan peruspalkka tulisi alkaa kolmosella, sairaanhoitajat vaativat.

He arvioivat, että noin 25 prosentin peruspalkan korotuksella hoitajat olisivat koulutustaan ja ammattitaitoaan vastaavalla palkkatasolla. Samalla sairaanhoitajien palkkataso kohoaisi vertailukelpoiseksi muiden verrokkimaiden sairaanhoitajien palkkojen kanssa.

Tällä hetkellä Ruotsissa, Norjassa, Sveitsissä ja Englannissa sairaanhoitajien peruspalkka on lähes tuhat euroa korkeampi kuin Suomessa.

Sairaanhoitajat muistuttavat, että suomalaisen sairaanhoitajan työ ja koulutus on korkeatasoista ja sitä arvostetaan myös ulkomailla. Suomalaiset sairaanhoitajat ovatkin olleet kysyttyä työvoimaa ulkomailla korkeatasoisen koulutuksen ja ammattitaidon vuoksi.

Lisäksi hoitajat muistuttavat, että vastuuta niin potilaan hoidosta kuin lääkehoidostakin on siirtynyt yhä enevässä määrin sairaanhoitajille.

Sairaanhoitajat kävivät edellisen palkkataistelunsa vuonna 2007. Vetoomuksessa kuitenkin todetaan, että sairaanhoitajien palkat eivät lopulta tuolloin nousseet sen enempää kuin muidenkaan alojen palkat.

Eduskunnassa hoitajien vetoomuksen vastaanottivat varapuhemies Paula Risikko ja Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus.

Ylös