Suomen talous on ollut alkuvuonna kasvussa

13.5.2016 klo 10:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan nousseen tammi-maaliskuussa 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjattu bkt oli prosentin edellisvuoden vastaavaa neljännestä ylemmällä tasolla.

Kausitasoitettu tuotanto tosin laski maaliskuussa 0,4 prosenttia helmikuusta, mutta työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,7 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen sarjoista.

Työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli tammi-maaliskuussa prosentin korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Helmikuun työpäiväkorjattu tuotanto taas nousi tarkentuneiden tietojen perusteella vuoden takaisesta 1,9 prosenttia. Aiempi tieto oli, että tuotanto olisi kasvanut ainoastaan 0,6 prosenttia.

Tilastokeskuksesta kerrotaan, että tilastojen tarkentuminen voi olla suurta esimerkiksi suhdannekäänteissä.

Tammikuussa 2016 tuotanto oli 0,9 prosentin kasvussa vuoden takaiseen verrattuna.

Työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli tammi-maaliskuussa prosentin korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Maaliskuussa kasvussa oli etenkin alkutuotanto, joka lisääntyi viisi prosenttia, jalostus puolestaan kaksi prosenttia ja palvelut vajaan prosentin vuoden takaisesta.

Alkutuotannolla tarkoitetaan maa-, riista-, metsä- ja kalataloutta. Jalostus sisältää teollisuuden ja rakentamisen. Palveluihin luetaan muun muassa kauppa, majoitus- ja ravitsemistoiminta, liikenne, rahoitus- ja vakuutustoiminta sekä julkiset palvelut.

Sen sijaan vähittäiskauppa, erityisesti tukku- ja tavaratalokauppa, yskii.

Tilastokeskuksen mukaan vähittäiskaupan myynti laski maaliskuussa 0,8 prosenttia vuoden 2015 maaliskuusta. Myynti supistui tavaratalokaupassa 3,4 prosenttia, kun puolestaan päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi 2,0 prosenttia.

Kaupan päätoimialoista eniten myynti supistui tukkukaupassa, kaikkiaan 6,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Autokaupan myynti puolestaan kasvoi 2,5 prosenttia.

Yhteenlaskettuna koko kaupan toimialalla myynti laski  maaliskuussa 3,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Ylös