”Soten vallinnanvapaus voitaisiin toteuttaa palveluseteleillä”

13.5.2016 klo 08:19 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah`n mielestä yhtiöittämisvelvoitteen vuoksi mutkistunut Sote-ratkaisun valinnanvapaus voitaisiin taata myös palvelusetelijärjestelmän avulla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että palveluseteleiden käyttö helpottaisi myös paikallisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä pääsemään mukaan esimerkiksi sosiaalipalveluiden tarjoamiseen.

– Potilaiden tarpeet eivät saa jäädä poliittisten pelikiemuroiden ja hallintokompromissien jalkoihin

Hän kritisoi hallituksen sote-linjausta, jonka mukaan ”maakunnan kaikkea markkinoilla tapahtuvaa toimintaa koskemaan säädetään yhtiöittämisvelvoite”. Se uhkaa suistaa koko hankkeen raiteiltaan.

Essayah kaipaa hallitukselta strategista otetta ja keskittymistä uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin.

– Potilaiden tarpeet eivät saa jäädä poliittisten pelikiemuroiden ja hallintokompromissien jalkoihin, hän sanoo.

Essayah muistuttaa, että uudistuksen tarkoituksena on saada kaikille kansalaisille yhdenvertaiset, laadukkaat ja saumattomat palvelut sekä luoda edellytykset palvelujärjestelmän uudistumiselle ja julkisen talouden kestävyysvajeen vähentämiselle.

– Vaikka yhtiöittäminen ei automaattisesti tarkoita yksityistämistä ja kilpailua, on se kuitenkin tässä laajuudessa suuri riski. Alan asiantuntijat, tutkijat ja viimeksi Kuntaliiton Kietäväinen ovat päivitelleet yhtiöittämisen laajuutta ”hypyksi tuntemattomaan”.

Kristillisdemokraateilla ei ole puheenjohtajansa mukaan ideologisia silmälappuja palveluiden tuotantotavasta tai valinnanvapauden lisäämisestä, jota puolue kannatttaa.

Nämä voitaisiin kuitenkin toteuttaa esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän avulla.

– On aivan aiheellinen huoli, miten pienet paikalliset yritykset selviytyvät kilpailussa suurten ylikansallisten yhtiöiden kanssa. Palvelusetelijärjestelmä auttaisi tässäkin, Essayah arvioi.

 

Ylös