Euroopassa on yli 6 miljoonaa keliaakikkoa ilman diagnoosia

15.5.2016 klo 08:33 Kotimaa KD Lehti

Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus Euroopassa. Tutkimusten mukaan 1–2 prosenttia väestöstä sairastaa keliakiaa, mutta valtaosa heistä on ilman diagnoosia. Kansainvälistä keliakiapäivää vietetään maanantaina 16.5.

Euroopassa keliakiaa sairastavia on lähes 7 miljoonaa, mutta tällä hetkellä heistä vasta 12–15 prosentilla on diagnoosi. Suomessa keliakiaa sairastavia arvioidaan olevan yli 100 000, mutta diagnosoituja keliaakikkoja on noin 37 000. Valtaosa keliakiaa sairastavista ei siis tiedä sairastavansa elinikäistä autoimmuunisairautta.

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän gluteenin aiheuttama elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio.

Keliakian diagnoosiviive on Euroopassa ensimmäisten oireiden alkamisen jälkeen yli 10 vuotta. Suomessa diagnoosiviive on keskimäärin 3 vuotta. Jos keliakia jää diagnosoimatta ja keliakiaa tietämättään sairastava henkilö jatkaa gluteenipitoisella ruokavaliolla, hänelle voi kehittyä erilaisia vakavia terveysongelmia, kuten osteoporoosi, anemia ja pahimmassa tapauksessa jopa ohutsuolen syöpä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ”kaikilla on oikeus parhaimpaan saavutettavaan terveyteen”. Keliakiaa sairastavien kohdalla ensimmäinen, tärkeä askel tähän on keliakiadiagnoosin saaminen

Toukokuun 16. päivänä Euroopan keliakialiittojen kattojärjestö The Association Of European Coeliac Societies (AOECS) ja sen jäsenjärjestöt viettävät Maailman keliakiapäivää.

Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta diagnosoimattomasta keliakiasta

AOECS:n puheenjohtajan Tunde Koltain mielestä oikeanlainen ja nopea sairauden määritys on kroonisesta sairautta, kuten keliakiaa, sairastavan ihmisen ihmisoikeus.

–  Kaikilla eurooppalaisilla tulisi olla mahdollisuus päästä nopeasti luotettaviin keliakiatesteihin heti, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Hoitamattomasta keliakiasta voi seurata osteoporoosia, masennusta, hedelmättömyyttä, toistuvia keskenmenoja ja jopa syöpäsairauksia. Siksi keliaakikon on tärkeää aloittaa gluteeniton ruokavalio mahdollisimman nopeasti diagnoosin saatuaan, Koltain toteaa.

 

Ylös