Räsänen haluaa keskioluen pois ruokakaupoista-tilalle kakkosolutta Ruotsin tapaan

18.5.2016 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

– Sen sijaan, että vahvoja oluita ryhdyttäisiin myymään tuhansissa ruokakaupoissa, ehdotan, että yleisessä vähittäismyynnissä olevien alkoholijuomien prosenttiraja laskettaisiin nykyisestä 4,7 %:sta Ruotsissa käytössä olevaan 3,5%:iin, kansanedustaja Päivi Räsänen ehdottaa.

Alkoholilakia uudistetaan parhaillaan ja yhtenä ehdotuksena on, että vahvoja oluita alettaisiin myymään ruokakaupoissa.

Räsäsen mielestä niiden, jotka ajavat vahvempia oluita tai viinejä ruokakauppoihin, tulisi samalla kertoa, miten suuren määrän alkoholiruumiita he ovat valmiit lisäämään.

– Sen sijaan, että vahvoja oluita ryhdyttäisiin myymään tuhansissa ruokakaupoissa, ehdotan, että yleisessä vähittäismyynnissä olevien alkoholijuomien prosenttiraja laskettaisiin nykyisestä 4,7 %:sta Ruotsissa käytössä olevaan 3,5%:iin, kansanedustaja Päivi Räsänen ehdottaa.

Suomen lääkäriliiton tavoite on sama kuin Räsäsen.

Ex-sisäministeri, kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen muistuttaa, alkoholi on merkittävin kansanterveysongelma Suomessa.

Hän sanoo, että alkoholipolitiikan liberalisoimisen tueksi käytetään myyttiä, jonka mukaan pieni ongelmakäyttäjien ryhmä aiheuttaisi alkoholihaitat ja –kustannukset, joten alkoholipolitiikka tulisi kohdistaa vain tähän ryhmään.

– Tämä ei ole totta. Kustannuksia ja haittoja aiheuttavien riskikäyttäjien ryhmä on huomattavasti suurempi, noin puoli miljoonaa suomalaista. Monet heistä pitävät itseään kohtuukäyttäjinä.

Räsäsen mielestä niiden, jotka ajavat vahvempia oluita tai viinejä ruokakauppoihin, tulisi samalla kertoa, miten suuren määrän alkoholiruumiita he ovat valmiit lisäämään.

– Kun Vanhasen hallitus vuonna 2003 päätti alentaa alkoholiveroa noin 30 prosenttia, esityksen perusteluissa arvioitiin alkoholikuolemien lisääntyvän 600:lla. Ennuste valitettavasti toteutui, Räsänen muistuttaa.

 

Ylös