Eduskunta pureksii lakialoitetta ruokahävikin vähentämiseksi

26.5.2016 klo 10:52 Politiikka Samuli Rissanen

Yli sadan kansanedustajan allekirjoittaneessa lakialoitteessa esitetään, että myynnistä tai käytöstä poistuva syömäkelpoinen elintarvike jaetaan tai käytetään muuten hyödyksi.

Aloitteen tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä ja muun elintarvikeperäisen jätteen määrää. Yli sata kansanedustajaa kaikista eduskuntapuolueista on allekirjoittanut lakialoitteen.

Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa.

Allekirjoittaneiden edustajien joukossa ovat mukana Kristillisdemokraattien kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus, jotka ovat aiemminkin esittäneet ruokahävikin hyödyntämistä esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen ruokajakeluissa.

Lakialoite on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisesti jo tänään torstaina.

Siinä esitetään, että kunnallisille toimipisteille, kaupoille ja leipomoille asetettaisiin ehdollinen velvoite luovuttaa syömäkelpoiset, myynnistä tai käytöstä poistetut elintarvikkeet.

Jakeluvelvoite toteutuu, jos esimerkiksi hyväntekeväisyystyötä tekevä taho on valmis noutamaan luovutuskelpoiset elintarvikkeet ja jakamaan ne ilmaiseksi.

Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa. Kotitalouksien osuus ruokahävikistä on 35 %, kaupan alan 18 %, ruokapalveluiden osuus 20 % ja teollisuuden osuus 28 %.

Ylös