”Vanhustenhoito ei ole enää inhimillistä”

28.5.2016 klo 08:14 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Yksi erittäin suurta huolta aiheuttava kysymys on vanhustenhoidon tila ja se, mihin se on kehittymässä.

Näin sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk.

Iso asia mitä juuri nyt käsitellään valiokunnissa on julkisen talouden kehykset. Kun Kristillisdemokraatit on oppositiossa, on poliittisen sihteerin yksi tehtävä olla valmistelemassa vaihtoehtoa hallituksen linjauksille ja tehdä vastalausetta kehysratkaisuun.

– Sote-kysymykset kuuluvat vastuulleni. Yksi erittäin suurta huolta aiheuttava on vanhustenhoidon tila ja mihin se on kehittymässä, sanoo KD-eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk.

Hän on mukana myös Lahden kuntapolitiikassa ja toimii Kristillisdemokraattien Hämeen piirin puheenjohtajana.

Tarvitaan sitä, että aletaan puhua vanhuksista ei kulueränä vaan voimavarana, arvokkaana ihmisjoukkona.

– Olen huomannut, että Suomessa ollaan menossa kovempaan suuntaan, kovempiin arvoihin, ja se näkyy tässä kehysratkaisussa.

Hoitajamitoitusta lasketaan merkittävällä tavalla; jatkossa kahdeksantoista vanhuksen laitosyksikössä olisi aamuvuorossa vain kaksi hoitajaa, iltavuorossa yksi hoitaja ja yövuorossa yksi hoitaja.

– Samaan aikaan yhä enemmän vanhuksia pyritään hoitamaan kotihoitoon, niinpä laitoksiin jäävät ovat yhä huonommassa kunnossa, Falk pohtii.

– Jokainen voi miettiä millaiseksi se hoito muodostuu, ja millaiseksi hoitajan hoitovastuu ja yöhoitovastuu, kun yksinään vastaa näin suuresta vanhusjoukosta. Onko se enää inhimillistä? Tässä ollaan olennaisesti ihmisarvokysymysten äärellä.

Falk muistuttaa, ettei Kristillisdemokraatit ole tätä kehitystä hyväksynyt alun alkaenkaan.

– Olemme tästä pyrkineet pitämään meteliä. Näin ei voi toimia.

Falk toteaa, että eri puolilla Suomea ollaan hyvin erilaisissa tilanteissa. On kehitetty hyviä toimintoja joillain paikkakunnilla. Kuten Vaasassa, josta juuri tuli Aalto-yliopiston selvitys.

– Siellä oli saatu puoli miljoonaa euroa vuodessa säästöä, kun oli panostettu vanhustenhoitoon ja palkattu asiantuntemusta lisää. Oli saatu vanhusten makuuttamista ja laitostumista vähennettyä, oli saatu toimintakykyä parannettua, oli säästetty sekä inhimillisesti että euroissa huomattavia summia.

Missä onkin panostettu vanhusten hyvinvoinnin parantamiseen, on saatu merkittäviä iloisia tuloksia. Heinola on yksi tällainen esimerkki. Tähän suuntaan todellakin pitäisi mennä.

KD ajaa sitä, että panostettaisiin oikea-aikaisesti vanhusten hyvinvoinnin lisäämiseen. Saadaan säästöä kun toimintakyky säilyy.

Mutta valitettavasti myös huonoja esimerkkejä on paljon.

Valviran selvityksessä kävi ilmi, että aika iso osa hoitajista näkee vanhusten kovakouraista kohtelua laitoksissa. Se voi johtua väsymisestä ja siitä, ettei hoitajia ole tarpeeksi, mutta myös hoitokulttuurista ja arvoista. Silloin kun arvot muuttuvat kovemmiksi, niin vaikka olisi kuinka paljon resursseja, se ei auta, jos suhtautuminen toista kohtaan ei ole kunnioittava.

– Tarvitaan sitä, että aletaan puhua vanhuksista ei kulueränä vaan voimavarana, arvokkaana ihmisjoukkona. On keskeinen asia, että tulee sellainen ymmärrys, että miten me hyvinvointia luodaan. Se ei ole pelkästään euroja, vaan se on hyvin paljon myös arvoja.

Mitä voi tehdä kansalaisvaikuttajana? Pitääkö lähteä barrikadeille vai käyttää kynää säilänä?

– Mielipidepalstat, blogit, Facebook kannattaa ottaa haltuun. Minulle kirjoittaminen on todella tärkeä juttu! Kuntavaaleihin ehdokkaaksi kannattaa ehdottomasti lähteä. Se ei ole korkeampaa matematiikkaa. Jokainen on oman arkensa asiantuntija ja siellä päätetään juuri niistä asioista! Ensi huhtikuussa on vaalit ja nyt haetaan ehdokkaita vaaleihin. Lähde mukaan!

Sonja Falk on ollut itse ehdokkaana monesti. Hän on kolmen lapsen työssäkäyvä äiti – ja saanut siitä kritiikkiäkin.

–     Ne keillä on lapsia kotona tietävät, ettei siinä ole sellaista vapaa-aikaa, jota haluaisi lähteä tappamaan tuonne politiikkaan, kokouksiin istumaan. Näen tosi tärkeänä sen, että eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä lähtee mukaan politiikkaan, sillä eri palveluja käytetään eri elämäntilanteissa. Siitä tulee erilainen käytännöntuntuma. Ei voi olla vain yhden ikäisiä ihmisiä siellä ja vain yhdestä elämäntilanteesta. Valtuustoon tai lautakunnan päätöksiin tarvitaan eri elämäntilanteista tulevia ihmisiä. Muuten moni asia jäisi huomaamatta. Silloin se päätöksenteko on mahdollisimman hyvää.

Miten teidän perheessä hoidetaan ajankäyttöasiat? Miten kaiken ehtii, työelämän, perheen ja vielä politiikan?

– Meidän perhe on toimelias, jotain puuhaisimme joka tapauksessa. Hyvä jos se puuhailu auttaa muita. Miehen äidistä on iso apu arjessamme, myös mies on erittäin hyvä tekemään näitä kotihommia, hyvin meillä on jaettu nämä asiat, Sonja Falk kiittelee.

 

Kuuntele Sonja Falk KD-Kompassissa, Radio Dei la 28.5. klo 12. Kristiina Kunnas haastattelee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös