”Kiky ei riitä, tarvitaan myös paikallinen sopiminen” – Essayah Yle 1:ssä

1.6.2016 klo 12:46 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah pitää kilpailukykysopimuksen solmimista äärimmäisen tärkeänä. – Mutta tarvitaan myös paikallinen sopiminen sekä sellainen investointiympäristö yrityksille, että ne uskaltavat panostaa, Essayah sanoi vieraillessaan Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Ykkösaamussa vieraillut kansanedustaja Sari Essayah pitää äärimmäisen tärkeänä sitä, että kiky syntyisi.

– Maltilliset palkkaratkaisut ovat nyt ytimessä. On luotava yrityksille investointeihin rohkaiseva näkymä, jolloin tämä sopimus aukaisisi tietä useammallekin vuodelle.

Tarvitaan kiky, jotta työpaikat pystytään säilyttämään, ja jotta pystytään varmistamaan suomalaisten yritysten kilpailukyky maailmanmarkkinoilla. Mutta tarvitaan myös paikallinen sopiminen, jotta saadaan aikaiseksi uusia työpaikkoja.

Paikallista sopimista ei saa Essayah’n mielestä unohtaa.

– Valtaosa työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joten paikallinen sopiminen on pidettävä nyt mukana ja sitä on edistettävä.

– Hallituksen ehdotuksista, kuten työnäyte-kokeilusta, on noussut melkoinen häly. Ne ovat kuitenkin aika marginaalisia juttuja, Essyah kritisoi.

– Ihmettelen, että ne ovat nousseet niin suureen rooliin. Mielestäni kiky on kuitenkin kaiken pohja.

Essayah’n mukaan kiky auttaisi säilyttämään ne työpaikat, jotka meillä nyt ovat.

– Kun mietitään miten saataisiin uusia työpaikkoja, tarvitsemme tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopanostuksia. Näistä hallitus on rankasti leikannut. Hallitus on vienyt tulevaisuuden näkymiä huonompaan suuntaan.

– Nyt ovat tarpeen molemmat reitit. Tarvitaan kiky, jotta työpaikat pystytään säilyttämään, ja jotta pystytään varmistamaan suomalaisten yritysten kilpailukyky maailmanmarkkinoilla.

– Mutta tarvitaan myös paikallinen sopiminen, jotta saadaan aikaiseksi uusia työpaikkoja. On saatava sellainen investointiympäristö yrityksille, että ne uskaltavat panostaa. Tarvitaan ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamista ja tarvitaan työttömyysturvan aktiivikäyttöä, Essayah listaa.

– Tarvitsemme kaikkia näitä, jotta pystytään varmistamaan, että tällä hetkellä työelämän ulkopuolella olevat ihmiset pääsevät jossain vaiheessa takaisin työelämään.

Essayah peräänkuuluttaa panostusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin.

– Tällä hetkellä on se ongelma, että meiltä puuttuu keskikokoisia vientiin suuntautuvia kasvuyrityksiä. Niitä saadaan luotua ainoastaan siten, että tehdään määrätietoista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusta.

– Jos johonkin voitaisiin ottaa velkaa, niin se olisi tämäntyyppiseen toimintaan. Tällä hetkellä ongelma on se, että otetaan syömävelkaa. Otetaan velkaa, että saadaan juoksevia kuluja hoidettua. Se on mielestäni virheellinen tuhon tie. Emme voi velanottoa kasvattamalla jatkaa, Essayah torjuu.

 

 

Ylös