”Lastenhoidosta ja -kasvatuksesta pitäisi kertyä kunnon eläkettä”

1.6.2016 klo 14:50 Politiikka Samuli Rissanen

– Lastenhoidosta ja lastenkasvatuksesta pitäisi kertyä kunnon eläkettä, ei vain päiväkotien seinien sisällä vaan myös kotona työskenteleville. Tasa-arvoa ajatellen erityisesti suurperheille tämä on tärkeää, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Tanus muistutti naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaistunnossa.

Eduskunta vietti tänään juhlaistunnon naisten äänioikeuden kunniaksi. Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden salliminen tapahtui päivälleen 110 vuotta sitten.

Suomalaisnaiset saivat äänioikeuden kolmantena maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa 1.6.1906.

Seuraavana vuonna valittiin jo ensimmäiset naiskansanedustajat.

Työhistoriassa, CV:ssä pitäisikin korostua arvokkaat jaksot, joita äidit ja isät käyttävät pienten kansalaisten hyvinvoinnin, vahvan itsetunnon ja empatiakyvyn edistämiseen hoitaessaan heitä kotona.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan äänioikeus oli merkittävä ensiaskel tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

– Naisten kyky tuoda elämän arjen ja perheiden näkökulma merkittäväksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi oli 110 vuotta sitten ja on edelleen yksi naisten vahvuuksista, hän muistuttaa.

Vaikka jo vuosikymmeniä sitten ymmärrettiin terveyden ja hyvinvoinnin, perheiden, koulutuksen ja työelämän tärkeys tasa-arvon edistämisessä, ideaali ei kuitenkaan ole aina toteutunut. Eritysesti lasten ja nuorten edusta olisi huolehdittava.

Tanus huomautti, että Suomessa esimerkiksi äitiyshuolto on esimerkillistä, mutta perheen, pienten lasten kotihoidon ja työn yhteensovittamisessa on edistyksestä huolimatta yhä  kehitettävää.

Työhistoriassa, CV:ssä pitäisikin korostua arvokkaat jaksot, joita äidit ja isät käyttävät pienten kansalaisten hyvinvoinnin, vahvan itsetunnon ja empatiakyvyn edistämiseen hoitaessaan heitä kotona.

– Lastenhoidosta ja lastenkasvatuksesta pitäisi kertyä kunnon eläkettä, ei vain päiväkotien seinien sisällä vaan myös kotona työskenteleville. Tasa-arvoa ajatellen erityisesti suurperheille tämä on tärkeää, Taunus sanoi.

Hän muistutti juhlapuheessaan, että Suomessa jossa perustuslakiin on kirjattu sanan- ja uskonnonvapaus, vakaumus voi edelleen olla juuri naisten opiskelu- ja työpaikan, uralla etenemisen esteenä.

– Päättäjien, koulutuksesta ja työstä vastaavien pitäisi nähdä tilanne realistisesti – omista ja lähipiirin elämän kivuista ja peloista huolimatta – ja avata opiskelu- ja työmahdollisuudet sitä pientäkin elämää kunnioittaville.

– Rohkaisuna tytöille ja pojille sanonkin, että raivatkaa tienne unelmakoulutukseen ja unelma-ammattiin, mikä tahansa se onkin. Taistelkaa oma tasa-arvotaistelunne, niin kuin naiset yli 100 vuotta sitten tekivät.

Nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa on Tanuksen mukaan tietoisesti arvioitava, mikä on hyvää ja arvokasta, mikä säilytettävää, ja mihin pitäisi pyrkiä. Hän korosti kristinuskosta nousseiden arvojen ja toimintamallien merkitystä.

– Yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, auttamista ja aitoa lähimmäisestä välittämistä tarvitaan paremman, tasa-arvoisen Suomen rakentamisessa.

Myös Suomen ensimmäinen naiskansanedustaja Hilda Käkikoski painotti eduskunnan avajaisistunnossa 1907 rukouksen ja Raamatun lukemisen tärkeyttä.

– Tällainen hyvinvointia edistävä ja viisauden lähteille väyliä avaava toiminta on vakaaseen, tasa-arvoiseen ja edistykselliseen yhteiskuntaan pyrittäessä viisautta ja edelleen lämpimästi suositeltavaa.

– Tahdonkin toivottaa kaikille viisautta ja sitkeyttä – ja sitä parasta, Jumalan siunausta, Tanus sanoi.

Ylös