”Valinnanvapauden lisääntyminen ei tuo lisää resursseja” – Essayah kritisoi sote-tilannetta

2.6.2016 klo 09:12 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah pelkää asiakasmaksujen lähtevän rankkaan nousuun, jos soten valinnanvapaus toteutuu.

– Pelkään sitä, että potilas parka tipahtaa näiden erilaisten yhtiöiden väliin, eikä hoitoketjujen kokonaisuutta pysty kukaan valvomaan.

– Asiakasmaksut saattavat lähteä rankkaan nousuun. Yksityisten palvelujen kela-korvausten omavastuut ovat korkeammat ja jos ne nyt poistetaan ja kustannukset jaetaan kaikkien palvelunkäyttäjien kesken, niin maksut nousevat kaikilla.

– Kyllä tässä on valtavan paljon avoimia kysymyksiä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah näkee isoja riskejä.

– Valinnanvapautta tulee lisää, mutta resursseja ei. Jos jo tällä hetkellä on suuria vaikeuksia saada kaikkia näitä palveluja, niin miten jatkossa?

– Mistä resurssit nyt yhtä äkkiä löytyisivät?

Valinnanvapautta tulee lisää, mutta resursseja ei. Jos jo tällä hetkellä on suuria vaikeuksia saada kaikkia näitä palveluja, niin miten jatkossa.

– Näyttää siltä, että unelmoidaan terveyskeskuksista, jotka voivat olla joko yksityisen, järjestön tai julkisen toimijan pyörittämiä. Olen silti huolissani siitä, löytyykö esimerkiksi maaseudulle täyden palvelun tarjoajia muista kuin yksityisistä. Entä jos niistä tulee alueellisia monopoleja? Voi käydä niin, että alussa tullaan vertailukelpoisilla hinnoilla markkinoille, mutta sitten hinnat lähtevät nousuun.

Essayah arvelee, että ”raha seuraa potilasta” -rahoitusmallissa yksityisellä terveyskeskuksella voi olla kiusaus antaa lähetteitä kalliisiin erikoissairaanhoidon tutkimuksiin.

Essayah pohtii, että jos toimijat saavat rahoituksen käyntien perusteella, voi äkkiä käydä niin, että  helpot asiakkaat hoidetaan, mutta kalliit lähetetään eteenpäin.

– Tällanen riski on olemassa. Miten hintakilpailu saadaan toimivaksi, jos tehtävät keskittyvät yksityisille toimijoille, Essayah kysyy.

 

Ylös