Britanniassa sinkoilevat väitteet EU-eron vaikutuksista

12.6.2016 klo 09:49 Ulkomaat KD Lehti

Britannian historiallisen EU-kansanäänestyksen alla ilmassa sinkoilevat kahden eri leirin lupaukset ja väitteet siitä, mitä tapahtuu tai ei tapahdu, jos Britannia eroaa tai ei eroa EU:sta.

STT:n uutisen mukaan Britannian parlamentin komitea syytti äskettäin molempia leirejä ”harhaanjohtavista luvuista ja epäuskottavista olettamuksista” kampanjoinnissa. Se vaati lopettamaan sokeeraavien väitteiden ja vastaväitteiden esittämisen ja äänestäjien hämmentämisen.

Monet väitteistä liittyvät maahanmuuttoon tai eron tarkkoihin talousvaikutuksiin. Komitean puheenjohtajan Andrew Tyrien mukaan jokainen tarkka luku yksinkertaistaa sen todellisuuden, joka äänestyspaperin vaikeaan kysymykseen erosta tai jäämisestä liittyy.

Osapuolten esittämät väitteet ovatkin saaneet monet mediat kuten BBC:n ryhtymään järjestelmälliseen faktantarkastukseen äänestäjien auttamiseksi.

Eroamista ajava Brexit-leiri on antanut ymmärtää, että Britanniassa pian on miljoonia turkkilaisia Turkin EU-jäsenyyden myötä, jos unionista ei erota. Britannian on kerrottu maksavan viikottain EU:lle 350 miljoonaa puntaa, ja rahoja lupaillaan jo sairaaloille ja kouluille.

Vastapuoli on kiirehtinyt korjaamaan, että Turkin jäsenyys ei ole ajankohtainen ja todellisuudessa Britannia ei maksa näin paljon.

Jäämistä kannattava leiri on heittänyt peliin omia lukujaan: kolme miljoonaa työpaikkaa on vaarassa eron myötä, kotitalouksille jää 4 300 puntaa vähemmän rahaa, perheen loma maksaa 230 puntaa nykyistä enemmän.

Osapuolten esittämät väitteet ovatkin saaneet monet mediat kuten BBC:n ryhtymään järjestelmälliseen faktantarkastukseen äänestäjien auttamiseksi. Riippumattoman Full Fact -järjestön raportin mukaan monien kampanjan yhteydessä esitettyjen väitteiden tueksi ei ole todisteita tai ne eivät yksinkertaisesti ole totta.

Britannian kansanäänestys pidetään torstaina 23. kesäkuuta, ja tulokset saadaan juhannusaattona, perjantaina 24.6. Vaalien rekisteröitymisaikaa pidennettiin rekisteröitymissivujen kaaduttua alkuviikosta.

Lähteet: STT, AFP, BBC, Telegraph, Guardian, fullfact.org
Ylös