”Luvatkaa, että päivähoitomaksujen korotus vedetään kokonaan pois”

23.6.2016 klo 08:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pyysi valtiovarainministeri Petteri Orpoa lupaamaan, että päivähoitomaksujen korotus perutaan kokonaan.

Essayah muistutti valtiontalouden tulevien vuosien raameista keskusteltaessa, että perhepolitiikka on aivan keskeisessä roolissa, kun halutaan kuroa umpeen kestävyysvajetta ja parantaa huoltosuhdetta.

– Voisitteko tässä nyt kaikille hyvän kesälomamielen antamiseksi luvata, että tuo päivähoitomaksujen korotus vedetään kokonaan pois

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja tiedusteli erityisesti tuoreelta valtiovarainministeri Petteri Orpolta, voisiko tämä harkita, että hallituksen kaavailemista päivähoitomaksujen korotuksista voitaisiin luopua.

Hallituksen esityksessä varhaiskasvatuksen enimmäismaksua nostettaisiin 22 prosentilla eli 64 eurolla.

Essayah muistutti, että päivähoitomaksujen korotukset kurittaisivat erityisesti keskiluokkaisia perheitä. Kahden päivähoidossa olevan lapsen perheen kohdalta kulut nousisivat yli 1 300 euroa vuodessa.

– Tämä on myöskin kannustinloukku monille niille, jotka miettivät äitiysvapaalta tai vanhempainvapaalta työelämään palaamista.

– Voisitteko tässä nyt kaikille hyvän kesälomamielen antamiseksi luvata, että tuo päivähoitomaksujen korotus vedetään kokonaan pois, Essayah kysyi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi, että asian käsittely on pysäytetty valiokunnassa, ja että hallituksella on nyt budjettiriiheen asti aikaa löytää järkevämpi malli.

Orpo perusteli lain käsittelyn keskeyttämistä sillä, että hallituksen korotuksella tavoittelemat säästöt eivät olisi toteutuneet, koska kunnat eivät olisi korottaneet päivähoitomaksujaan.

– Minusta on aivan järkevää, että tämä arvioidaan. Malttakaa mielenne, tähän asiaan palataan syksyllä ja katsotaan, minkä tyyppisiä ratkaisuja pystymme löytämään, Orpo lupasi.

Ylös