”Nähtäväksi jää, miten Europolin toiminta järjestetään Brexitin jälkeen”

24.6.2016 klo 12:24 Politiikka Samuli Rissanen

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen uskoo, että Brexitillä on Eurooopan poliisiyhteistyöhön suuret vaikutukset. Iso-Britannia on johtava poliisitiedustelun maa Euroopassa.

Kansanedustaja Päivi Räsäsellä on takana intensiivinen jakso vaalitarkkailjana Lontoossa. Entinen sisäministeri sai kutsun kansainväliseen delegaatioon, joka osallistui EU-kansanäänestyksen tarkkailuun Iso-Britanniassa.

EU heikkenee, kun suurin sotilasmahti jättää unionin

Räsänen kiersi vuorokauden aikana kymmenkunta äänestyspaikkaa Lontoossa. Kaikkialla oli rauhallista, vaikka jännitteitä oli runsaasti ilmassa.

– Tulos ja äänestysaktiivisuus yllätti, Räsänen myöntää.

Hän arvioi, että Brexit avaa monia Euroopalle ja Suomelle elintärkeitä kysymyksiä. Entisenä sisämisterinä hän arvioi, että muun muassa Euroopan poliisiyhteistyö ja siitä vastaavan viranomaistahon, Europolin, toiminta joudutaan järjestämään uudelleen.

– Iso-Britannia on poliisitiedustelun johtava maa Euroopassa ja ne resurssit nyt menetään.

Suomelle tuntuvat vaikutukset ovat taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia. Tuoreessa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa Suomen ajatellaan rakentavan turvallisuusyhteyttään vahvistuvan EU:n varaan.

– Nyt käy päinvastoin: EU heikkenee, kun suurin sotilasmahti jättää unionin.

Suomen on siis pohdittava ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa uudesta näkökulmasta.

Räsäsen mukaan on erittäin tärkeä, että eduskunta palaa pääministeri Juha Sipilän ilmoituksella takaisin istuntoihin. Pääministeri Juha Sipilän hän odottaa antavan aiheesta suomalaisille rauhoittavan viestin.

 

 

Ylös