Päivi Räsänen: ”Hyvä, että Sipilä kutsuu koko eduskunnan koolle”

24.6.2016 klo 11:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen mielestä pääministeri Juha Sipilän ilmoitus kutsua koolle eduskunta pohtimaan kansanäänestyksen seurauksia Euroopalle ja Suomelle on tarpeen.

– Ei riitä, että suuri valiokunta keskustelee Britannian EU-erosta ja Brexitin seurauksista, vaan koko eduskunnan on saatava keskustella. Asiaa ei voi lykätä syksyyn, Lontoossa vaalitarkkailija oleva Räsänen sanoo.

– Brexitin myötä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vanhentui, ennen kuin sitä on ehditty edes eduskunnan valiokunnissa käsitellä

Hän esitti jo alkuviikolla, että mikäli Brexit-kanta voittaa, pääministeri Juha Sipilän on kutsuttava eduskunta takaisin koolle.

Eduskunta jäi istuntotauolle eilen.

Keskustelu on Räsäsen mielestä enemmän kuin tarpeen, sillä Iso-Britannian EU-erolla on laajamittaisia ja ainutlaatuisia taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia.

Entisenä sisäministerinä Räsänen näkee Brexitin vaikutukset erityisesti turvallisuuteen ja Euroopan vakauteen liittyvinä kysymyksinä.

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa määritellään Suomen kärkitavoitteeksi Euroopan unionin vahvistaminen turvallisuusyhteisönä.

– Brexitin myötä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vanhentui, ennen kuin sitä on ehditty edes eduskunnan valiokunnissa käsitellä, Räsänen perustelee.

Hän osallistui Lontoossa Iso-Britannian EU-äänestyksen vaalitarkkailuun.

Räsänen oli ainoa suomalainen kansanäänestyksen vaalitarkkailuun osallistuneessa kuuden ulkomaisen vaalitarkkailijan ryhmässä, joka koostui kokeneista kansanedustajista eri EU-maista.

Delegaatio osallistui äänestyksen, ääntenlaskennan ja tulosten seuraamiseen.

Kansanäänestyksen tilanne oli poikkeuksellisen jännittävä leirien tasaisen kilpailun vuoksi ja tulos oli monelle yllätys.

Äänestysaktiivisuus oli Räsäsen mukaan erittäin vakuuttavaa ja on tärkeää, että osapuolet voivat nyt luottaa äänestystulokseen.

– Vaalit sujuivat täällä rauhallisesti jännittyneestä tilanteesta huolimatta, Päivi Räsänen kertoo Lontoosta.

 

 

Ylös