Suomi toivoo Britannian ripeää eroilmoitusta

28.6.2016 klo 10:26 Politiikka KD Lehti

Halllituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeistä tilannetta osana valmistautumista Brysselissä huomenna järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Britannian tuleva EU-suhde ja unionin kehittäminen tulevat nousemaan kokouksen pääaiheeksi.

Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena

Britannian EU-eroon johtava prosessi käynnistyy, kun Britannia ilmoittaa eroaikomuksestaan virallisesti Eurooppa-neuvostolle.

Suomi pitää toivottavana, että Britannia antaa 50. artiklan mukaisen ilmoituksen, jotta eroneuvottelut saadaan käyntiin ja prosessia voidaan viedä eteenpäin parhaan mahdollisen lopputuloksen turvaamiseksi.

Suomi ymmärtää Britannian tarvetta saada valmisteluaikaa, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi.

Neuvotteluissa Suomi toimii osana 27 jäsenvaltion ryhmää. Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenenä ja sillä on kaikki jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siihen saakka, kunnes  eroprosessi on saatu päätökseen.

Suomen kannalta on oleellisen tärkeää jatkaa Euroopan unionin kehittämistä tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä.

– Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena, EU-ministerivaliokunnan tiedotteessa todetaan.

Ylös