EKL: Useat sosiaalietuudet pienenevät jo toista vuotta peräkkäin

14.8.2016 klo 08:38 Politiikka

Eläkkeensaajien Keskusliitto on pettynyt Valtiovarainministeriön budjettiriihen säästöpäätöksiin. Veropäätös sen sijaan ansaitsee kiitosta.

Talousarvioesitykseen sisältyy hallituksen aikaisemmin päättämiä säästötoimia, joista merkittävin on indeksiin sidottuihin menoihin kohdistettava, kevään julkisen talouden suunnitelmassa sovittu noin 195 miljoonan euron säästö.

Päätös on Eläkkeensaajien Keskusliiton mielestä epäreilu. Se koskee lähes 30 sosiaaliturvaetuutta, joukossa muun muassa kansaneläkkeet, takuueläkkeet, kotihoidon tuki, vammaistuki ja asumistuki. Harkinnan käyttäminen siitä, miten näitä säästöjä voitaisiin kohdentaa muihin kuin kaikkein huonoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, olisi EKL:n mukaan toivottavaa.

– Korostamme, että näitä etuuksia ollaan pienentämässä nyt jo toista vuotta peräkkäin. Tämän vuoden alussa monet etuudet laskivat 0,4 prosenttia, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n puheenjohtaja Matti Hellsten muistuttaa.

EKL kiittää VM:n esitystä siitä, että työn verotusta kevennettäessä 415 miljoonalla eurolla, annetaan eläkkeensaajien verotukseen vastaavan suuruinen kevennys. Tämän kustannus on yhdessä pienituloisimpien maksurasituksen kevennyksen kanssa noin 130 miljoonaa euroa.

Verottoman eläketulorajan jälkeen ei eläkkeensaajan verotus saa olla palkkatulon verotusta ankarampaa.

– Muistutamme kuitenkin hallitusta, että eläke- ja palkkatulon verotuksen vertailussa palkansaajan TyEL-maksun lukeminen veroksi on ongelmallinen, koska maksu ei ole veroa. Tästä tulkinnasta on luovuttava, Hellsten vaatii.

Ylös