Pelastakaa Lapset: ”Lapset konfliktin etulinjassa Syyriassa”

14.8.2016 klo 11:54 Ulkomaat KD Lehti

Hyökkäykset kouluihin ovat lisääntymässä taisteluiden ja ilmaiskujen kiihtyessä Idlibissä ja Aleppossa, Luoteis-Syyriassa. Pelastakaa Lapset ry muistuttaa, että lapset joutuvat konfliktin etulinjaan kun heidän koulujaan pommitetaan.

Pelkästään yhden viikon aikana kuusi Pelastakaa Lasten kumppanien ylläpitämää koulua on kärsinyt alueelle kohdistuneista pommituksista joko suoraan tai välillisesti. Neljä koulurakennusta on vaurioitunut ja kolmessa koulussa lapsia tai henkilökuntaa on saanut surmansa.

Koulutus on uhattuna samaan aikaan kun lapsilta Aleppossa on loppumassa vesi, ruoka ja lääkkeet, millä on YK:n varoituksen mukaan vakavia seurauksia siviiliväestölle.

Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo, että lapset ovat joutuneet keskelle väkivaltaista taistelua, joka uhkaa heidän tulevaisuuttaan ja elämäänsä.

– Monissa Syyrian osissa lapset ottavat suuren riskin jatkamalla koulunkäyntiään. He opiskelevat kellareissa suojautuakseen ilmaiskuilta, väistelevät tarkka-ampujien luoteja päästäkseen oppitunneille ja ylittävät vaarallisia tarkistuspisteitä suorittaakseen kokeitaan.

Koulutus on uhattuna samaan aikaan kun lapsilta Aleppossa on loppumassa vesi, ruoka ja lääkkeet, millä on YK:n varoituksen mukaan vakavia seurauksia siviiliväestölle. Sairaaloita, ambulansseja ja muuta siviili-infrastruktuuria kohtaan tapahtuu edelleen hyökkäyksiä.

Markkula-Kivisilta kertoo, että syyrialaiset opettajat ovat osoittaneet uskomatonta rohkeutta.

– Monet ovat jääneet alueelle tai perustaneet epävirallisia kouluja lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Kaikista ponnisteluista huolimatta yli kaksi miljoona lasta Syyriassa ei käy koulua. Joka viikko näemme, kuinka kouluja ja kouluteitä on pommitettu rangaistuksetta. Jopa konfliktissa lapsilla on oikeus oppia ja leikkiä ilman jatkuvaa uhkaa tulla tapetuksi. Tulitaukoa tarvitaan pikaisesti.

Aleppossa kaikki koulut suljettiin lisääntyneen väkivallan takia heinäkuun lopulla. Idlibissä monia palveluita on jouduttu sulkemaan päivien tai viikkojen ajaksi. Pelastakaa Lasten tukemissa ja osittain auki olevissa kouluissa menetettiin viime kuussa yhteensä 65 opetuspäivää konfliktin takia. Ainakin 16 koulua on kärsinyt pommituksista joko suoraan tai välillisesti, tai joutunut keskeyttämään opetuksen.

Pelastakaa Lapset ry on yksi niistä kansalaisjärjestöistä, joka auttaa Syyrian lapsia.
Jos haluat lahjoittaa verkossa: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita
Ylös